ДР ЗОРАН ГРУБИШИЋ: Влада мора да смањи неликвидност

Као што се закаснило у препознавању доласка кризе, тако сада преурањено један број политичара најављује да је српска привреда изашла из кризе, за шта још нема поузданих сигнала. То показује да код нас често приоритет има прагматична политика у односу на рационалну економију

zokiЈош се са сигурношћу не може закључити да је криза прошлост. Зато су преурањене и помало популистичке изјаве појединих политичара који већ сада најављују укидање ограничења на раст зарада у јавном сектору и пензија. Такав потез би био оправдан када бисмо у потпуности били сигурни да је привреда стабилно кренула узлазним путем и да је криза иза нас. То, међутим, тренутно није извесно.

Овако је актуелну економску ситуацију у Србији оценио др Зоран Грубишић, професор Београдске банкарске академије – Факултета за банкарство, осигурање и финансије, у интервјуу за Економетар. Према његовим речима, неки економски показатељи сугеришу да је дотакнутно дно кризе и да је кренуо опоравак. Међутим, много је више економских индикатора који сугеришу опрез, упозорава др Грубишић:

– Присталица сам теорије да треба прво сачекати да се на терену покажу стабилни резултати, па тек онда поделити награде и бонусе. Довољно је анкетирати привреднике и инвеститоре о њиховим очекивањима и видети да нико неће рећи да очекује стабилну годину са јасном узлазном путањом и динамичним растом. Реалне прогнозе кажу да ће у Србији бити остварен благи привредни раст у условима циљане стопе инфлације од шест одсто и релативно стабилног девизног курса. Притом је отежавајућа околност то што, према мојим проценама, не треба очекивати неки значајнији прилив страних инвестиција – сматра др Зоран Грубишић.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: