Одбрана сјеничког бренда

Авдија Селмановић, власник предузећа Алфапропертис из Београда, уложио је значајна лична средства у изградњу најсавременије млекаре у свом родном крају

sjenicaУ децембру прошле године у селу Чукот, на Пештеру, положен је камен темељац најсавременије млекаре која ће од пролећа, када је планиран завршетак изградње, дневно прерађивати 20.000 литара млека. Свечаном чину полагања темељца млекаре претходила је инвестиција у инфраструктуру, изградњу прилазног пута у дужини од једног километра, водовода и трафостанице, у шта је Авдија Селмановић, власник и директор предузећа Алфапропертис из Београда, уложио 300.000 евра сопствених средстава. Било је то својеврсно враћања дуга родном крају, одвајкада познатом по сточарству, али и дугогодишњој небризи шире друштвене заједнице која је овај део Пештерске висоравни сврстала међу најсиромашније у Србији.

Авдија Селмановић је на пашњацима своје дедовине видео сјајну прилику за изградњу млекаре и подстицај одавно посустале сточарске производње. Око 16 километара удаљен од Тутина, овај крај прелепе природе, уз извориште Каранских бара, традиционално опредељен, пре свега, за овчарство, добио је шансу да оживи стада и мештанима обезбеди солидну материјалну егзистенцију.

– Моја намера наишла је на пуно разумевање надлежних из општине Тутин који су максимално олакшали посао око припреме изградње, почев од поједностављене папирологије и процедуре преименовања пољопривредног у грађевинско земљиште – каже Авдија Селмановић за Економетар. – Реч је, наиме, о парцели од два хектара на којој ће, надам се до маја 2010. године, бити завршена прва фаза млекаре површине 750 квадратних метара, намењена, пре свега, производњи.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: