ФИСКАЛНА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА: Велика промена у приступу

Законом о финансирању локалне самоуправе 2006. године промењен је правни оквир и дато је локалним самоуправама да администрирају и прикупљају порезе на имовину и локалне комуналне таксе, што је до тада у њихово име радила Пореска управа

velika-promenaПрограм подршке општинама североисточне Србије (Municipality Support Programme-North-Eastern Serbia, MSPNE) почео је јуна 2007. и трајаће до јуна 2010. године. Финансира га Европска унија, а имплементира конзорцијум на челу са ВНГ интернешнел (асоцијација холандских општина). Траје 36 месеци и има укупно шест компоненти: прва је везана за израду локалних стратегија одрживог развоја, друга се односи на финансијски менаџмент и његово унапређење у локалним самоуправама, трећа се тиче родне равноправности и повећања учешћа грађана у одлучивању, док се четврта бави регионалним развојем. Пета је везана за оснаживање Сталне конференције градова и општина (СКГО) као посредника између локалних самоуправа и централне власти, и последња, шеста компонента је везана за велике инфраструктурне пројекте.

– Кроз наш програм финансирају се четири инфраструктурна пројекта. Укупна сума којом смо располагали за ову прилику је 13,5 милиона евра: два пројекта су у Браничеву и два у Банату. Финансирамо индустријску зону у Зрењанину, технолошки парк у Вршцу, и два пројекта реконструкције система водоснабдевања, у Петровцу и Пожаревцу – каже за Економетар Мирјана Кнежевић, експерт за локални развој за Браничевски и Подунавски округ.

Другу компоненту – финансијски менаџмент чине, између осталих, два програма: један се тиче општинских пореских администрација, а други програмског буџетирања. Што се тиче општинских или локалних пореских администрација, суштина је да је 2006. године промењен правни оквир. Законом о финансирању локалне самоуправе дато је локалним самоуправама да администрирају и прикупљају порезе на имовину и локалне комуналне таксе, што је до тада у њихово име радила Пореска управа.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: