НАША ТЕМА: Велика очекивања од малог бизниса

Национална агенција за регионални развој, као правни наследник Републичке агенције за развој МСПП, наставиће рад на развоју сектора МСПП. Све досадашње активности биће задржане – пружање финансијске и нефинансијске помоћи предузећима

velika-ocekivanjaУместо Републичке агенције за развој МСПП подршком развоја сектора малих и средњих предузећа бавиће се недавно основана Национална агенција за регионални развој. Као правни наследник Републичке агенције за развој МСПП, она ће наставити рад на развоју овог сектора, а циљ новоотворене Агенције је и рад на смањењу регионалних разлика. Главни задаци Агенције биће и смањење разлика у развијености општина и региона, као и унапређење инфраструктуре, што ће у наредном периоду смањити велика пресељења из сиромашних у развијене градове. Агенција ће подстицати и међуопштинску, међурегионалну сарадњу у Србији, у којој разлика између најнеразвијенијих и најразвијенијих округа износи један према седам.

Национална агенција за регионални развој настала је спајањем Републичке агенције за мала и средња предузећа и дела Министарства за економију задуженог за инфраструктуру, а на основу Закона о регионалном развоју. Број запослених није повећаван, а овим спајањем смањена су буџетска оптерећења државе. Овакав концепт осмишљен је у оквиру даљег унапређења веза Србије са Европском унијом.

Семинари и консалтинг

Организациона промена неће утицати на даљи развој подршке сектору МСП. Све досадашње делатности Републичке агенције за развој МСПП су задржане, а део рада Националне агенције за регионални развој биће конкретно усмерен на развој овог сектора.

– Када је реч о развоју МСПП наставићемо са пружањем финансијске и нефинансијске помоћи предузетницима. Осим финансијске подршке, предузетницима ће бити на располагању и подршка у виду обука, семинара, консалтинга и менторинга. Целокупан досадашњи рад Агенције за МСПП биће настављен. Кључни разлог оснивања Националне агенције за регионални развој је смањење регионалних разлика у степену друштвено-економског развоја и услова живота и подстицање недовољно развијених подручја, рекао је Горан Џафић, заменик директора Националне агенције за регионални развој, у разговору за Економетар.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: