KAKO REALIZUJEMO REGIONALNE PROJEKTE I DOKLE SMO STIGLI: Brisel trasira, Srbija finansira

Ideja o povezivanju dva naroda, albanskog i srpskog, nastala je 2014. godine kroz seriju samita zemalja zapadnog Balkana, poznatijih kao Berlinski proces. Reč je o četvorogodišnjoj platformi za podsticanje saradnje među državama u regionu i njihove integracije u Evropsku uniju. Istraživali smo dokle je stigla realizacija te ideje, ko šta gradi i kako se finansira

Ne postoji put koji nije važan za Srbiju. Ovim rečima je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nebrojano puta odgovarala na pitanje zašto bi srpski poreski obveznici finansirali takozvani autoput mira, kako ga je krstio Brisel, da bi Prištinu povezali sa Evropom. Ovaj put znači povezivanje sa regionom, objašnjavala je potpredsednica Vlade. Srbija nema more i zato su joj potrebne luke, rekla je ona misleći pre svega na albansku luku Drač sa kojom bi se Srbija, izgradnjom ovog puta, povezala.

Dužina budućeg autoputa Niš Merdare Priština Tirana Drač iznosiće 384 kilometra, od čega je dužina deonice Niš Merdare 77 kilometara. Zanimljivo je da je Koha Ditore o ovom putnom pravcu pisala kao ostvarenju stare srpske želje.

„San srpskog kralja Stefana Dušana da izađe na luku Drač, postaje stvarnost, nakon 660 godina, ali ovaj put ne ratom, već preko autoputa mira“, navela je Koha Ditore.
I dok nadležni očekuju da izgradnja ovog autoputa počne do kraja 2018. godine, zaboravljeno je da je tadašnji premijer Aleksandar Vučić u avgustu 2015. godine najavio da će radovi početi 2016. godine. Bilo je to u Beču kada se sastao sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem.

Vučić je tada istakao da je za Srbiju jedan od najvažnijih projekata izgradnja autoputa Niš Priština Drač i izrazio očekivanje da, ubrzanom izradom studije o izvodljivosti i kompletne projektne dokumentacije, Srbija već pre kraja 2016. godine može da počne sa izvođenjem građevinskih radova na deonici puta Niš Merošina Prokuplje Kuršumlija Merdare. Čakrabarti je istovremeno naglasio da će EBRD učiniti sve kako bi ubrzao realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta za ceo region.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OZREN MARIĆ: Povezane komunikacije i interakcija u realnom vremenu
  • ISKOSA GLEDANO: Globalizacija
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da manje brinete
  • MENADŽERSKI VODIČ: Vizitkarta
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (2): Stvaranje modernog preduzeća
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2018.
Podelite ovaj tekst: