TOMAŽ OREŠIČ: Najjeftinija je energija koju ne potrošite

Vrlo je važno da legislativa podstakne smanjenje potrošnje energije. Snabdevači u Evropi su, na primer, u obavezi da izveštavaju o smanjenju potrošnje energije svojih kupaca. Edukacija je takođe važan element. Na tome mnogo radimo jer je važno da ljudi shvate značaj energetske efikasnosti i u privatnom i u poslovnom životu

Tomaž Orešič

Mi smo, na neki način, u Srbiji pioniri u poslu smanjenja energetskih troškova, ali i u javno-privatnom partnerstvu. U ovom poslu radimo i na edukaciji kadrova jer je izuzetno važno da se podigne svest i da poruka o prednostima ovakve saradnje i same energetske efikasnosti dopre do onih koji donose odluke. Ubrzo završavamo realizaciju najvećeg javno-privatnog partnerstva za javnu rasvetu na Balkanu, u Kruševcu. Projekat je vredan pet miliona evra i podrazumeva prelazak sa obične na efikasniju LED rasvetu, kaže Tomaž Orešič, potpredsednik kompanije Resalta, koji je u razgovoru za Magazin Biznis najavio nove poslove ove kompanije, specijalizovane za realizaciju projekata kojima se štedi energija i stvaraju optimalni uslovi za poslovanje. Orešič objašnjava da visoki energetski troškovi motivišu kompanije da budu energetski efikasnije. A to znači da investiraju u novu tehnologiju kako bi napravile uštede i postale konkurentnije.

Šta bi sistemski u Srbiji trebalo menjati kada je reč o energetskoj efikasnosti?

– U Evropskoj uniji postoji direktiva koja obavezuje kompanije određene veličine da prolaze kroz energetske preglede svake četiri godine. Kompanije u Sloveniji su morale prvi put da ga urade do kraja prošle godine. Pregled je važan jer, ukoliko je kvalitetno urađen, prepoznaje potencijal za energetske uštede.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OZREN MARIĆ: Povezane komunikacije i interakcija u realnom vremenu
  • ISKOSA GLEDANO: Globalizacija
  • POSLOVNA SAZNANJA: Kako da manje brinete
  • MENADŽERSKI VODIČ: Vizitkarta
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (2): Stvaranje modernog preduzeća
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2018.
Podelite ovaj tekst: