DRAGAN FILIPOVIĆ: Osiguranje može da rastereti republički budžet

Nisam pristalica uvođenja dodatnih obaveznih osiguranja, ali sam za bolju komunikaciju države sa građanima o značaju osiguranja i slanje jasnih poruka da su osiguravači prava adresa kad se štete dese, a ne Nemanjina 11. Te poruke bi pomogle da se osiguranje shvati kao važan privredni stub koji može da rastereti republički budžet. Zato je u interesu države da industrija osiguranja bude jača

Dragan Filipović

Očekuje se da će srpski bruto domaći proizvod u 2016. godini biti veći za oko 2,7 odsto, da će industrijska proizvodnja takođe biti veća, uz nisku inflaciju i uz priličnu stabilnost domaće valute. Sve to ukazuje na bolje uslove poslovanja u ovoj godini u odnosu na prethodnu. Srbija ide sigurnim korakom ekonomskog oporavka, ali obični građani verovatno još uvek ne osećaju boljitak i neće ga osetiti tako brzo. Da bi se to desilo, rast srpske privrede treba da bude veći od pet odsto godišnje, ali je takav skok nemoguće ostvariti preko noći. Kada do toga dođe, biće bolje i privredi i građanima i industriji osiguranja jer se stepen razvijenosti jedne zemlje najviše ogleda u razvijenosti osiguranja.

Ovako je Dragan Filipović, predsednik Izvršnog odbora Generali osiguranja Srbija, odgovorio na naše pitanje da li privrednici osećaju poboljšanje privrednog ambijenta i značajniji rast BDP-a u odnosu na prošlu godinu. Menadžer koji je od 2002. do 2011. godine učestvovao u gradnji trgovinskog brenda Maxi, čija je cena prilikom prodaje dostigla skoro milijardu evra, i jedan od 200 najuticajnijih menadžera Generali grupe na nivou sveta, u ekskluzivnom razgovoru za Magazin Biznis govori o tome kako postići veće stope rasta u privredi i osiguranju, ističući da je uz povećanje investicija, domaćih i stranih, to svakako moguće.

– U svakoj zemlji rast potrošnje vuče privredu napred. Rast potrošnje traži nova radna mesta, a nova radna mesta traže investicije. Dakle, treba krenuti od atraktivnosti Srbije za privlačenje investicija. Na dobrom smo putu i u tom segmentu. Po najnovijoj Doing Business listi Srbija je ušla u prvih deset zemalja po ostvarenom napretku. Za investitore, Srbija nije više na crnoj listi već postaje atraktivna za ulaganje. Privrednici osećaju boljitak u odnosu na prethodnu godinu i siguran sam da ćemo u narednim godinama ići napred, kako bi i građani osetili boljitak, jer je suština u tome da se poveća nivo životnog standarda, odnosno da ljudi bolje žive – kaže sagovornik Magazina Biznis.

• Koje su to olakšavajuće okolnosti za poslovanje u Srbiji?

– Pogodno tlo za ulaganje su svakako tržišta sa dobrom infrastrukturom koja omogućava lakši povrat investicije. Zato trenutna ulaganja u infrastrukturu Srbije svakako doprinose da budući investitori lakše donesu odluku da investiraju. Jeftina radna snaga se više ne ističe kao primarna prednost Srbije u privlačenju investitora, već se kao prednost ističe to što imamo obrazovane i kvalitetne ljude. Potencijali rasta su takođe značajni, a mi smo još na niskom nivou ekonomskog razvoja. U ovom slučaju to je značajno za nas, jer kapital traži „pusto ostrvo“ koje još uvek nije saturirano i „napadnuto sa svih strana“.

• A šta su otežavajuće okolnosti?

– Siva ekonomija je jedan od velikih problema i zato borba protiv sive ekonomije nikada ne treba da stane. Što je zemlja nerazvijenija siva ekonomija je više zastupljena, ona crpi energiju i onemogućava kvalitetno poslovanje. Stopa nezaposlenosti se smanjuje svake godine što je dobar podatak, ali bi trebalo brže da pada da bi se povećala potrošnja. Zatim, naši proizvodi nisu konkurentni van regiona zemalja bivše SFRJ. Na primer, Srbija ima kvalitetna vina, ali treba realno da pogledamo – koje vino će Nemac pre kupiti – francusko, italijansko ili srpsko?! Ukoliko bi ga testirao u čaši bez etikete možda bi pobedilo srpsko, ali sa neprepoznatljivim brendom je teže. Zato je budućnost srpske prehrambene industrije u tome da koncentraciju tržišta ostvari preko velikih svetskih igrača koji sa svojim brendom mogu da prodaju srpski proizvod i u Rusiji i u Kini.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PETAR POPOVIĆ: Poslovna rešenja za mala preduzeća i preduzetnike na jednom mestu
  • O ZELENIM POLITIKAMA Biciklom – celim tokom Dunava
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO Turističke agencije – PDV tretman
  • POSLOVNA SAZNANJA: Manje hejt – više komunikejt
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kako oduševiti kupca u prodavnici odeće
  • PREDRAG AMIDŽIĆ: Pojačana kontrola u cilju zaštite potrošača
  • Srbija pionir u CSR indeksiranju
  • FELJTON: PITER DRAKER – Principi inovacije džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2017.
Podelite ovaj tekst: