UVOD U BIZNIS: Šta je srpsko, a šta hrvatsko

Polovinom decembra 2016. godine, u većini dnevnih novina koje izlaze na srpskom tržištu, zavladala je histerija oko toga u čijem su vlasništvu “srpski prehrambeni proizvodi”. Povod je bila politička besmislica koju je napravila hrvatska predsednica kad se izvinila što je u hrvatskom novogodišnjem paketiću bila srpska čokoladica Pionira iz Subotice?!

Piše: Radojka Nikolić

Neverovatno je koliko je gluposti izgovoreno i napisano tim povodom i u hrvatskoj i u srpskoj štampi. Apsurdi su se ređali jedan za drugim. Jer, posle 15 godina tranzicije i privatizacije (bar u Srbiji) i 30 godina posle globalizacije kao svetskog procesa, prilično je besmisleno “opterećivati” prehrambene proizvode nacionalno-političkim kvalifikacijama. O kakvom apsurdu je reč najbolje se može sagledati ako krenete da tražite srpski proizvod – prema vlasništvu kompanije. Evo kako to praktično izgleda.

Ako želite proizvode srpske kompanije Frikom – smrznuto povrće, voće, testo, sladolede – videćete da je u posedu hrvatske kompanije Ledo, u sastavu Agrokora, kompanije najbogatijeg Hrvata Ivice Todorića.

Ako ćete da pijete “Grand” kafu (firmu osnovao devedesetih godina srpski biznismen Slobodan Vučićević), da grickate “smoki” ili “Soko Štark” bananicu – to je sada hrvatska kompanija koju su pre šest godina kupili Hrvati od Slovenaca. Naime, hrvatska Atlantik grupa, vlasnika Emila Tedeskog, kupila je najveću slovenačku prehrambenu firmu Droga Kolinsku u julu 2010. godine (Slovenci su prezadužili firmu, pa su morali da je prodaju), a u vlasništvu Droga Kolinske bili su srpski Soko Štark, Grand Prom i Palanački kiseljak sa brendovima “smoki”, “grand kafa” i voda “Karađorđe”. Dakle, prvo je to bilo srpsko, pa slovenačko, pa hrvatsko…

U redu, to nećete da kupujete. Hoćete da kupujete srpsko mleko „kravicu“, čuvenu Bambijevu „plazmu“ ili najpoznatiju kiselu „Knjaz Miloš“? Pa, ni to nije u srpskom vlasništvu, odavno. Jer, kompanije Imlek, Bambi i Knjaz Miloš su pre dve-tri godine, posle investicionog fonda Salford, dobile nove vlasnike – investicioni fond Mid Europa Partners iz Londona, zajedno sa koinvestitorima. Mid Europa Partners je u svom investicionom timu za ovu transakciju imala i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) i Andreja Jovanovića kao investitora i lokalnog partnera. E, tu ima nešto srpsko – to je Andrej Jovanović – partner. Ali se ne zna sa kolikim udelom.

Ako nećete da pijete hrvatsku “grand kafu”, možda ćete hteti “doncafe”? Može, ali ni ona nije srpska. Donkafe grupa je multinacionalna kompanija Strauss-Elite sa sedištem u Izraelu i u vlasništvu izraelske porodice Štraus.

Ni somborski “Somboled” nije srpski – prvo je bio hrvatski (kupila ga je kompanija “Dukat”) a onda su Francuzi (Firma ”Lactalis”, jedna od najvećih mlekarskih grupacija u svetu), kupili hrvatsku firmu, pa time i “Somboled”…

Ah, da. Hrvatski Agrokor poseduje još zrenjaninski “Dijamant”, Kikindski mlin, velike trgovinske lance Ideu, Merkator…

Jadni Srbi: Danci su vlasnici piva Karlsberg u Čelarevu, američko-kanadska kompanija je vlasnik Apatinske pivare, Ujedinjene srpske pivare – uopšte nisu srpske – vlasnici su holandski Hajneken i turski Efes, a imaju u vlasništvu Zaječarsku i novosadsku MB pivaru, Mlekoprodukt Zrenjanin je u vlasništvu francuske kompanije “Bongren”…

Jadni Hrvati: Postoji stalna opasnost da im iz njihovih firmi iz Srbije stignu srpski proizvodi!

I tu nije kraj mukama i jednih i drugih. Promene vlasništva su vrlo česte – jedna multinacionalka kupuje drugu, jedni slabe drugi jačaju, kraja nema tržišnim promenama vlasništva. Tako će se u hrvatskoj košarici opet naći srpska čokoladica a srpski antiglobalisti će se pitati – šta je ostalo srpsko i kada smo sve to prodali.

Dakle, nema pomoći onima koji ne shvate apsurdnost situacije nastale oko čokoladice iz novogodišnjeg paketića za 2017.


U ovom broju još i …

  • PETAR POPOVIĆ: Poslovna rešenja za mala preduzeća i preduzetnike na jednom mestu
  • O ZELENIM POLITIKAMA Biciklom – celim tokom Dunava
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO Turističke agencije – PDV tretman
  • POSLOVNA SAZNANJA: Manje hejt – više komunikejt
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kako oduševiti kupca u prodavnici odeće
  • PREDRAG AMIDŽIĆ: Pojačana kontrola u cilju zaštite potrošača
  • Srbija pionir u CSR indeksiranju
  • FELJTON: PITER DRAKER – Principi inovacije džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2017.
Podelite ovaj tekst: