JANA MIHAJLOVA: Očekujemo istinsko ubrzanje reformi

Da bi se ostvario cilj da Srbija dostigne „zlatno doba u narednih pet godina“, smatramo da je ključno za novu Vladu da iskoristi momenat i još više ubrza strukturne reforme, smanji birokratiju i poboljša sprovođenje zakona, kao i da nastavi usaglašavanje sa regulativom Evropske unije

Jana Mihajlova

Svaka dobra akcija počinje voljom da se ide napred i premijer je jasno demonstrirao volju da se reforme ubrzaju. Savet želi da doprinese toj viziji. Poslovna zajednica očekuje istinsko ubrzanje reformi. Naša očekivanja su zasnovana na ostvarenoj skalnoj konsolidaciji i makroekonomskoj stabilnosti i na izjavi koju je premijer dao tokom promocije naše Bele knjige da je Vlada spremna da učini korak napred i obezbedi dalji rast srpske privrede – ocenila je Jana Mihajlova, predsednica Saveta stranih investitora, u razgovoru za Magazin Biznis, posle uspešne promocije Bele knjige 28. novembra u Beogradu, kada je srpski premijer Aleksandar Vučić potvrdio svoju raniju najavu da će „narednih pet godina biti zlatno doba Srbije”.

• Kako to komentarišete i šta će to značiti za strane investitore u Srbiji?

– Prema našem viđenju, postoje određeni konkretni elementi koji podržavaju pomenutu izjavu. Naime, neizostavna je činjenica da je u proteklom periodu, između dva izdanja Bele knjige, Vlada uspela da sprovede fiskalnu konsolidaciju i omogući dobre ekonomske parametre, poput rasta BDP-a i izvoza, istovremeno čineći neka značajna poboljšanja u različitim delovima poslovne klime, pre svega u oblasti nekretnina i gradnje. Mere fiskalne konsolidacije koje je Vlada usvojila obezbedile su trenutno smanjenje budžetskog deficita. To je značajno za makroekonomsku stabilnost zemlje, što treba da vodi ka održivom privrednom rastu. Investitoru makroekonomska stabilnost pruža predvidljivost i bolje planiranje budućih investicija. Međutim, ovi dobri rezultati su dali osnovu za visoka očekivanja za budućnost. Da bi se ostvario cilj da Srbija dostigne „zlatno doba u narednih pet godina“, smatramo da je ključno za novu Vladu da iskoristi momenat i još više ubrza strukturne reforme, smanji birokratiju i poboljša sprovođenje zakona, kao i da nastavi usaglašavanje sa regulativom Evropske unije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PETAR POPOVIĆ: Poslovna rešenja za mala preduzeća i preduzetnike na jednom mestu
  • O ZELENIM POLITIKAMA Biciklom – celim tokom Dunava
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO Turističke agencije – PDV tretman
  • POSLOVNA SAZNANJA: Manje hejt – više komunikejt
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kako oduševiti kupca u prodavnici odeće
  • PREDRAG AMIDŽIĆ: Pojačana kontrola u cilju zaštite potrošača
  • Srbija pionir u CSR indeksiranju
  • FELJTON: PITER DRAKER – Principi inovacije džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2017.
Podelite ovaj tekst: