LUDVIK SOBOLEVSKI: Bez državnih „blue chip”-ova nema velikih investitora

Veliki investitori ne ulažu u male kompanije jer to nosi rizik. Pošto su u zemljama ovog regiona velike kompanije još uvek u državnim rukama onda praktično razvoj tržišta kapitala zavisi od njihovog listiranja na berzi. Zato je neophodna dugoročna strategija kako razvijati finansijsko tržište

Ludvik Sobolevski

Početkom novembra ove godine održana je tradicionalna međunarodna konferencija Beogradske berze “Upgrade in Belgrade” (o čemu je Magazin Biznis već pisao u prošlom broju) – petnaesta po redu održavanja. Konferencija Berze okupila je preko 300 učesnika iz sveta finansija, tržišta kapitala, bankarstva i biznisa, među kojima i direktore i predstavnike 13 najvećih berzi južne i istočne Evrope, top menadžere više od 25 akcionarskih društava iz regiona, kao i portfolio investitore koji svoje investicione portfelje baziraju na ovom regionu.

Jedan od učesnika panela “Unija tržišta regiona” bio je i direktor Bukureštanske berze Ludvik Sobolevski. Na tu poziciju došao je pre tri godine. Rumuni su ga “iznajmili” da bi unapredio rad njihove berze, onako kako je to uradio svojevremeno u Poljskoj. Naime, tokom mandata Ludvika Sobolevskog, od 2006. do 2013, Varšavska berza je postala lider u zemljama centralno-istočne Evrope. Na Varšavskoj berzi se tokom tog perioda desio niz uspešnih Inicijalnih ponuda akcija (IPO), brojne nove kompanije su listirane na berzi, a aktivno je učestvovao i u kreiranju projekata NewConnect – alternativne berze namenjene start-upovima i „mladim“ kompanijama. Zahvaljujući svojim uspesima postao je „siva eminencija“ Varšavske berze, a od avgusta 2013. imenovan je na mesto prvog čoveka Bukureštanske berze koju je potpuno preporodio. To se dogodilo, između ostalog, i zbog toga što je tamošnje političare uspeo da edukuje o značaju tržišta kapitala i privoli da preostale državne kompanije privatizuju preko tržišta kapitala.

U razgovoru za Magazin Biznis Sobolevski govori o tome zašto bez velikih profitabilnih kompanija nema ni velikih investitora, kako povratiti njihovo poljuljano poverenje i zašto je važno da građani takođe budu ulagači.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PETAR POPOVIĆ: Poslovna rešenja za mala preduzeća i preduzetnike na jednom mestu
  • O ZELENIM POLITIKAMA Biciklom – celim tokom Dunava
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO Turističke agencije – PDV tretman
  • POSLOVNA SAZNANJA: Manje hejt – više komunikejt
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kako oduševiti kupca u prodavnici odeće
  • PREDRAG AMIDŽIĆ: Pojačana kontrola u cilju zaštite potrošača
  • Srbija pionir u CSR indeksiranju
  • FELJTON: PITER DRAKER – Principi inovacije džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2017.
Podelite ovaj tekst: