ISKOSA GLEDANO: Opasna navijačka skupina “Mediji“

Pravo da vam kažem ima i ekonomskijih tema od ove na koju ću da se bacim, ali ova je, što bi rekao ruski predsednik Putin, moja, rođena.

Piše: Ruža Ćirković

A ako neće svoj svome, onda ko će kome. A i najnoviji povod mi je takav, gotovo rođački – jedan mi je naš bivši ambasador u Makedoniji govorio, a ja to godinama rado citiram, kako Makedonci vole Srbe više nego sebe same, pa da im malo uzvratim za ono što su demonstrirali dok su nas bombardovali, za šta je na Zapadu kao organizator okrivljivan i jedan novinar na koga se, i onako džumle, ali bogami više obaška, odnosi i deo ove kolumne koji sledi.

Dakle, mediji. Jedan mi je medijski analitičar na primeru čuvene medijske kampanje Demokratske stranke nazvane „Pošteno“ dokazivao da je uloga medija u političkom odlučivanju birača ograničena. Da su se, u najmanju ruku, klasični mediji i birači potpuno razišli pokazali su nam izbori za predsednika Amerike. Samo dve štampane novine – jedna u vlasništvu njegovog zeta – navijale su u predizbornoj kampanji za pobednika Donalda Trampa, i samo jedna televizija – Fox News. Svi ostali su otvoreno navijali za Hilari Klinton. I najstrašnije olajavali Trampa. Tramp je navodno pobedio jer se u nevolji preduzetnički izvukao i bacio na društvene mreže. Ne poznajem dovoljno Ameriku da bih mogla da sudim koliko se po američkim zabitima cepa Fejsbuk. Može biti. Ali da se vratim temi – u SAD nije ni zabranjeno ni neuobičajeno ni nedopušteno da se medij pred izbore jasno i glasno opredeli kome kandidatu drži stranu.

I evo mi tu kopče s Makedonijom. Sam Bog jedini zna zašto se međunarodna zajednica odlučila da upropasti tu zemlju kad je pre dve godine par međunarodnih birokrata počelo da upravlja isforsiranom makedonskom krizom. I da ne poveruješ – politički problem broj 1 ispali su mediji. Jer, navijaju za vlast. Da ne navijaju, vlast bi, kao, odavno bila opozicija, a opozicija vlast. Pa bi onda nju rušili – vlast u opoziciji i opoziciju na vlasti. U Skoplje je poslat jedan Belgijanac da tu (ukupnu) stvar sredi. Kad je ta belgijska kombinacija već dobro uznapredovala, učini mi se da poznajem čoveka. Sećate se kako se pokojna Borka Vučić, u onoj svojoj knjizi u kojoj je bilo o svemu samo o onome što nas najviše zanima ništa, hvalila sa nekoliko hiljada vizitki koje je dobila od raznih najviđenijih ljudi na svetu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PETAR POPOVIĆ: Poslovna rešenja za mala preduzeća i preduzetnike na jednom mestu
  • O ZELENIM POLITIKAMA Biciklom – celim tokom Dunava
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO Turističke agencije – PDV tretman
  • POSLOVNA SAZNANJA: Manje hejt – više komunikejt
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kako oduševiti kupca u prodavnici odeće
  • PREDRAG AMIDŽIĆ: Pojačana kontrola u cilju zaštite potrošača
  • Srbija pionir u CSR indeksiranju
  • FELJTON: PITER DRAKER – Principi inovacije džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2017.
Podelite ovaj tekst: