ZORAN BLAGOJEVIĆ: Naš cilj je treće mesto u 2018. godini

Realno je da postignemo rast. Bićemo prisutni u svim delovima tržišta, u skoro svim linijama poslovanja i vrstama osiguranja. Imamo 1.200 zaposlenih od kojih je manje od 250 u centrali. Svi ostali su u prodaji. Za ovu godinu plan je da rastemo oko dvadeset odsto, a potom da do 2022. tržišno učešće sa postojećih 11,7 odsto poraste na 17 odsto

Zoran Blagojević

Rast od 4,44 odsto, koliko je raslo tržište osiguranja Srbije u prošloj godini, nije značajan, posebno imajući u vidu da smo nerazvijeno tržište, mišljenja je Zoran Blagojević, predsednik Izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja Beograd, jednog od lidera na našem tržištu osiguranja.

Premija je prošle godine, prema podacima Narodne banke Srbije, iznosila 93 milijarde dinara od čega 22,7 milijardi dinara čini premija osiguranje života. „Tržište neživota je raslo, a tržište osiguranja života je palo. Poželjne stope rasta za osiguranje života bile bi dvocifrene, imajući u vidu nivo njegove razvijenosti. Kada je reč o neživotnim osiguranjima, procenat rasta od 6,55 odsto, koliko je iznosio u prethodnoj godini, jeste zadovoljavajući“, kaže Blagojević.

U razgovoru za Magazin Biznis, Blagojević ističe da je značajno povećana disciplina svih osiguravača na tržištu, što se vidi po stepenu likvidiranih šteta i ažurnosti pri likvidaciji šteta. „To će dugoročno dobro uticati na promociju osiguranja“, ističe prvi čovek Wiener Städtische osiguranja a.d.o. Beograd.

U kojim segmentima ima najviše prostora za postizanje tih poželjnih stopa rasta?

– Srbija ima mnogo prostora za razvoj u svakom pogledu, pa i u osiguranju, a najveći prostor za rast je u privatnim osiguranjima: osiguranju života, dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju i osiguranju lične imovine i imovine segmenta malih i srednjih preduzeća gde je penetracija izuzetno niska. To je dugotrajan proces i zahteva veliki angažman osiguravača.

Kako je Wiener Städtische osiguranje Beograd poslovalo u prethodnoj godini?

– Ostvarili smo rast od 14,61 odsto. Najviše smo rasli u neživotnom osiguranju, 44 odsto, što je posledica akvizicije AXA osiguranja, ali i rasta našeg portfelja. U životnom osiguranju smo pali 11 odsto. Bez obzira na to, prošle godine smo zabeležili jedan od najboljih rezultata u istoriji i premija je bila iznad prognozirane kao i profit. Sve se to dešavalo u godini kada smo imali dodatni i vrlo zahtevan posao, preuzimanje AXA osiguranja, što smo, zahvaljujući podršci akcionara Viener Insurance Group i nadležnih institucija Srbije, uspešno okončali.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ARTUR TUREMKA: Da potrošači mogu da plate elektronski gde god požele
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta donosi Multilateralna BEPS konvencija
  • ISKOSA GLEDANO: Ko je naš Jirgen Reš?
  • POSLOVNA SAZNANJA: Menadžerske muke
  • TV SLIKE I PRILIKE: Hej, lepi momče, nemoj to da radiš!
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2018.
Podelite ovaj tekst: