TOMAS LUBEK: Spremni smo da podržimo „Vansi”

Mi smo zajedno sa „Vansijem“ već investirali na drugim projektima u svetu i zadovoljni smo saradnjom, jer je reč o kompaniji koja ima iskustva u poslovima koncesije

Tomas Lubek

O izveštaju Grupe Svetske banke o lakoći poslovanja, koji svake godine objavljuje Međunarodna finansijska korporacija (IFC) obično se govori jednom godišnje, kada se takozvana „Doing business” lista objavi. Međutim, privrednici u Srbiji moraju da rade svaki dan. „Svakog jutra kad se probude, oni razmišljaju o tome šta je njihov sledeći korak u poslovanju, šta treba da urade kako bi zaradili novac, obezbedili hranu na stolu za sebe i svoje zaposlene, uskladili poslovni i privatni život.“

Upravo ovom konstatacijom Tomas Lubek, regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za centralnu i jugoistočnu Evropu, počinje razgovor za Magazin Biznis.

– Ja sam i dalje optimista i verujem da Srbija ide u dobrom pravcu, kada je o reformama reč i da uslove poslovanja čini lakšim. I to ne samo za velike strane investitore, kao što se obično misli, već i za mala i srednja preduzeća.

• Obično, kada govorimo o izveštaju o lakoći poslovanja mi na umu imamo strane investitore, ali zar nije za male biznismene, koji takođe moraju da rade, poslovno okruženje od još veće važnosti?

– Apsolutno je važno. Izveštaj o lakoći poslovanja je više okrenut lokalnim investitorima, ali definitivno u obzir uzima i jedne i druge ulagače. Mala i srednja preduzeća su zaista motori i nosioci privrednog rasta, oni kreiraju nove mogućnosti za zapošljavanje. Posebno za neku vrstu niskokvalifikovane radne snage. Vlasnici malih i srednjih preduzeća nemaju direktne veze sa političarima, ne mogu da dobiju neku vrstu takve podrške. Zato je postojanje sistema i jasnih pravila igre mnogo značajnije za njih. Jedna stvar koja mi se sviđa jeste napor koji vidim u kabinetu premijerke Ane Brnabić kada je reč o digitalizaciji i uvođenju e-dozvola. To administraciju čini bržom, efikasnijom. Nema potrebe za pečatom, jer elektronski to nije moguće učiniti. Neko može da sedi i kod kuće i da popuni formular. Mi pokušavamo da podržimo te napore i IFC je potpisao sporazum sa kabinetom premijerke Ane Brnabić. Direktno radimo sa predsednicom Vlade i njenim timom, a naš cilj je da pojednostavimo više od 1.250 birokratskih procedura koje biznismeni moraju da prođu, i da ih digitalizujemo.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ARTUR TUREMKA: Da potrošači mogu da plate elektronski gde god požele
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta donosi Multilateralna BEPS konvencija
  • ISKOSA GLEDANO: Ko je naš Jirgen Reš?
  • POSLOVNA SAZNANJA: Menadžerske muke
  • TV SLIKE I PRILIKE: Hej, lepi momče, nemoj to da radiš!
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2018.
Podelite ovaj tekst: