GORDANA BUKUMIRIĆ: Spremni smo da investiramo u širenje poslovanja

Na tržištu Srbije, koje spada u manje, u ovom času posluje 15 osiguravajućih kuća. To ostavlja veoma malo prostora za organski rast, pa se ukrupnjavanje kapitala nameće kao prirodno rešenje. Jer, UNIQA je i u 2017. nastavila trend uspešnog poslovanja

Gordana Bukumirić

Ukupne investicije UNIQA osiguranja u Srbiji iznosile su 70 miliona evra, a strategija ove kompanije za tržište Srbije je nastavak širenja dobrovoljnih vrsta osiguranja, izuzev segmenta osiguranja od autoodgovornosti, kaže Gordana Bukumirić, predsednica Izvršnog odbora UNIQA osiguranja, u intervjuu za Magazin Biznis.

„Na tržištu Srbije, koje spada u manje, u ovom času posluje 15 osiguravajućih kuća. To ostavlja veoma malo prostora za organski rast, pa se ukrupnjavanje kapitala nameće kao prirodno rešenje. Osluškujemo i pratimo tržište i nove mogućnosti. Ukoliko se za to steknu uslovi, spremni smo da investiramo u širenje poslovanja“, dodaje Bukumirić.

• Tržište osiguranja je u prošloj godini zabeležilo skromne stope rasta. Kako je UNIQA osiguranje poslovalo?

– UNIQA je i u 2017. nastavila trend uspešnog poslovanja. Segmenti u kojima je ostvaren najveći rast su kasko i osiguranje od nezgode. Prema izveštaju Narodne banke Srbije, objavljenom 13. aprila 2018, UNIQA osiguranje je u 2017. godini sa premijom od 1,76 milijardi dinara u životnom osiguranju i tržišnim učešćem od 7,75 odsto, zauzelo četvrtu poziciju. Do toga je dovela strategija organskog rasta i fokus na dugoročne ugovore sa godišnjim ili ispod godišnjim načinom plaćanja.

Organski rast u profitabilnim segmentima kojim se obezbeđuje stabilnost, kako za naše klijente tako i za poslovne partnere, nastavljen je tokom 2017 godine. Na tržištu neživotnog osiguranja, sa ostvarenom premijom od 3,7 milijardi dinara, UNIQA zauzima stabilnu šestu poziciju sa 5,26 odsto tržišnog učešća. Ako bi se izuzelo osiguranje od autoodgovornosti, koje nije u fokusu poslovanja kompanije (0,4 odsto tržišnog učešća) i u 2017. godini zadržali smo petu poziciju sa tržišnim učešćem od 9,19 odsto.

Prema ukupnim rezultatima poslovanja u obe kompanije (UNIQA životno i UNIQA neživotno osiguranje) i sa ukupno ostvarenom premijom od 5,46 milijardi dinara i tržišnim učešćem od 5,87 odsto potvrdili smo čvrstu petu poziciju na tržištu Srbije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ARTUR TUREMKA: Da potrošači mogu da plate elektronski gde god požele
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta donosi Multilateralna BEPS konvencija
  • ISKOSA GLEDANO: Ko je naš Jirgen Reš?
  • POSLOVNA SAZNANJA: Menadžerske muke
  • TV SLIKE I PRILIKE: Hej, lepi momče, nemoj to da radiš!
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2018.
Podelite ovaj tekst: