DUŠAN ANTONIĆ, AGROBANKA: Naš interes je da finansiramo srpsku privredu

Agrar je značajan faktor u procesu konsolidacije naše privrede i njegovo učešće može se povećati ukoliko značajnije budemo ulagali u njegov razvoj. U cilju povećanja svoje finansijsko-kreditne sposobnosti, Agrobanka dosta radi na povećanju svog potencijala kako bi značajno povećala učešće u kreditiranju agrara

Dušan Antonić

Danas, bilansna suma Agrobanke iznosi oko 60 milijardi dinara, što je oko 50 odsto više nego na kraju 2008. godine. Agrobanka je u prošloj godini ostvarila dobit od 1,3 milijarde dinara, a ukupna devizna štednja građana dostigla je 250 miliona evra. Rešen je i problem zajma, nasleđenog iz SFRJ, koji je dugo opterećivao bilanse ove banke. Ukratko, za Agrobanku je 2009. godina bila veoma značajna na sektoru regulisanja starih obaveza i prilično uspešna, ocenjuje Dušan Antonić, predsednik Izvršnog odbora Agrobanke, u razgovoru za Magazin Biznis.

On ističe da će i u 2010. biti nastavljen razvoj poslovanja sa stanovništvom i privredom, dodajući da su 2009. krediti odobreni privredi povećani oko 110 miliona evra, te da će po završetku Skupštine akcionara početi procedura dokapitalizacije banke za oko 50 miliona evra. Inače, prema rečima našeg sagovornika, kapital Agrobanke iznosi oko 170 miliona evra, banka ima oko 5.000 akcionara, a najveći akcionar je država sa 20 odsto kapitala.

• Za Agrobanku je 2009. godina bila veoma uspešna, sudeći prema preliminarnim podacima o poslovanju?

– Banka je u 2009. godini ostvarila poslovnu dobit od 1,3 milijarde dinara, a posebno smo zadovoljni onim što smo postigli na povećanju štednje. Štednja je povećana na 250 miliona evra, što je veoma dobro, imajući u vidu posledice ekonomske krize i sve ostale nepovoljnosti koje su pratile poslovanje u 2009. godini. Samo u prošloj godini ostvarili smo 100 miliona evra nove štednje. To je svojevrstan dokaz da je vraćeno poverenje u banku, iako nismo išli na model povećanja kamate na deviznu štednju nego na opciju vraćanja poverenja i uzajamne saradnje s klijentima. Takođe, u prošloj godini smo pomogli transformaciju i restrukturisanje velikog broja kompanija koje su imale teškoća u poslovanju i plasmanu svojih proizvoda. Naši ukupni plasmani u privredu dostigli su 380 miliona evra. Za razliku od nekih drugih banaka koje su izvlačile svoje plasmane iz privrede, mi smo kreditnom politikom pomogli domaćoj privredi da održi ili poveća svoju proizvodnju i refinansira obaveze prema bankama ili drugim poveriocima.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: