Vrh sa kojeg se pada

Kako je Tojota doživela najveći industrijski fijasko u istoriji, zašto iz Sonija nema više uređaja koji zapanjuju i zbog čega Majkrosoft nije više inovator

Početak ove godine doneo je nešto što je malo ko očekivao, mada bi se moglo reći da je bilo onih koji su to naslućivali. Tojota, koja se tek izborila za status najvećeg svetskog proizvođača automobila, brend koji je svoju reputaciju izgradio na kvalitetu, odnosno sistemu kontrole kvaliteta koji nije dozvoljavao da bilo šta omane, došao je u situaciju da bude prinuđen da fantastičnu brojku od 8,1 milion već prodatih automobila (gotovo celokupna godišnja proizvodnja), povlači radi popravke pedale za gas, jer se pokazalo da ima sistemsku grešku: zna da se zaglavi za fabričku „patosnicu“ ili se dešava da ne reaguje kad se gas oduzima, što za rezultat ima nagla, nekontrolisana ubrzanja – i potencijalno fatalne udese.

U jednom broju slučajeva ti udesi su bili stvarni. Statistički, u odnosu na broj „tojota“ na planeti, nije ih bilo mnogo, ali jeste bilo dovoljno da japanski proizvođač pogleda istini u oči i, posle nekoliko meseci od kako je menadžmentu postalo jasno da nešto nije u redu, prizna grešku.

Vozači „tojota“ se nisu uspaničili, ali se jesu uznemirili. Nije, uostalom, lako sesti za volan automobila sa svešću da postoji mogućnost da iznenada otkaže poslušnost. Psihološki udar je velik, šteta naneta reputaciji brenda ogromna i veliko je pitanje da li će se Tojota od toga ikad oporaviti. Lekcija će, međutim, biti naučena, a pitanje je u kojoj meri može da bude primenjena.

„Samoubistvo brenda“

Kako je to moglo da se dogodi u korporaciji čija je poslovna kultura predmet proučavanja i imitiranja? Kvalitet u Tojoti se kontroliše po posebnoj proceduri i ne podrazumeva samo proveru da li je sve u redu kad automobil siđe sa proizvodne trake, nego i testiranje u svakoj fazi montaže, pa i pre nego što ona počne. Kontrolori kvaliteta nisu samo posebne službe, nego i svaki zaposleni. Samo tako je ovaj proizvođač uspeo da se na najprobirljivijem i najzahtevnijem automobilskom tržištu, američkom, nametne kao lider kome kupci najviše veruju i da sa trona smeni domaćeg džina koji, istina, već dugo posrće: Dženeral motors.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: