ZDRAVKO MARIĆ, MINISTARSTVO FINANSIJA HRVATSKE: Nezaposlenost je veći problem od inflacije

Mi imamo stabilan kurs već 16 godina i takva politika naše narodne banke pokazala se ispravnom. Iako ima kritičara koji kažu da je kuna precenjena, mislim da je u sadašnjim uslovima visoke euriziranosti zemlje i indeksiranim kreditima u evrima bolje da domaća valuta ostane precenjena

Zdravko Marić

Finansijski sektor u Hrvatskoj je stabilan, ali sada tražimo model kako da novac transferišemo u realan sektor, da bismo podstakli investicione aktivnosti – ocenio je Zdravko Marić, državni sekretar Ministarstva finansija Hrvatske, sa kojim smo razgovarali tokom održavanja „Juromani“ foruma u Beču. Sudeći prema ocenama ovog zvaničnika, uprkos visokoj kreditnoj zaduženosti hrvatskih građana i privrede, uprkos deficitima, visokom javnom dugu i rastu nezaposlenosti, u Hrvatskoj ne brinu mnogo za ekonomsku krizu i potpuno su okrenuti očekivanom članstvu u Evropskoj uniji.

• Kako komentarišete visoku kreditnu zaduženost hrvatskih građana i privrede?

– Deficit tekućeg plaćanja i veliki javni dug je nesporan, ali bez obzira na opasnosti koje prete, mi smatramo da se možemo nositi sa tim. Moramo da napravimo strukturne promene. Ako se vratimo na stanje od pre tri-četiri godine kada su bile niske kamatne stope, ukoliko su ta sredstva bila korišćena za potrošnju, onda nije bilo mogućnosti da se investira i da se ide u razvoj. Zato su nam potrebna ulaganja koja će generisati povrat uloženih sredstava.

• Kada očekujete izlazak iz ekonomske krize za Hrvatsku?

– U Hrvatskoj očekujemo nulti rast u 2010. godini, jer će se tržište rada teško oporavljati. To će trajati mesecima, a tržište rada će biti najveći dokaz da je ekonomija krenula da se oporavlja. Ova kriza nas je sve naučila da se moraju rešavati strukturni problemi u privredi, koji su se vukli godinama. Hrvatska ima evropsku perspektivu, u završnim smo pripremama za članstvo u EU i to je takođe značajno za izvođenje strukturnih reformi.

Opširnije u štampanom izdanju

 

Podelite ovaj tekst: