EKONOMSKI FORUM „JUROMANI“ (EUROMONEY) U BEČU: Čeka nas stagnacija ili blagi rast

Kod razvijenih evropskih ekonomija ima optimizma jer se naziru znaci oporavka i izlaska iz krize, ali u manje razvijenim ekonomijama ima straha zbog povećane nezaposlenosti i neizvedenih strukturnih reformi

Sada imamo kontradiktornu situaciju: s jedne strane cene akcija rastu i prisutan je optimizam, a sa druge strane imamo mnogo nerešenih pitanja i nepoznanica, tako da se ne sećam situacije u kojoj je moglo da se nađe toliko argumenata i za i protiv. Na osnovu ovoga što imamo, moguća je samo ravnomerna stagnacija ili blagi rast.

Ovako je Milan Elezović, direktor za nova tržišta u bankarskoj grupaciji Kredi Suis, sumirao za Magazin Biznis stanje u međunarodnoj ekonomiji i ocene koje su se mogle čuti na ovogodišnjem forumu „Juromani“ (Euromoney) u Beču. Ovaj tradicionalni godišnji ekonomski forum o centralnoj i istočnoj Evropi okupio je u Beču 19. i 20. januara, u hotelu Hilton, oko 900 bankara, investitora, privrednika i državnika iz Evrope. Glavne teme su bile: oporavak od ekonomske krize u regionu, stabilnost bankarskog sektora i valuta, energetika i mogućnosti ulaganja u centralnoj i istočnoj Evropi.

Finansijska elita Evrope i ovoga puta ponudila je odgovor na probleme koje je stvorila velika kreditna kriza pre nešto više od godinu dana. A odgovor sadrži oprečne stavove: kriza prolazi, ali će oporavak biti spor; najteže je prošlo, ali nezaposlenost i socijalni problemi će dugo trajati; banke i kreditori imaju novac, ali ga neće dobiti svi…

Po oceni Ričarda Ensora, direktora specijalizovanog servisa za investitore „Juromani“, dijagnoza glasi: međunarodne finansijske organizacije i Evropska unija (EU) dobro su reagovali na svetsku ekonomsku krizu. Ensor je čestitao Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnom monetarnom fondu, Bečkoj inicijativi i EU pošto su dobro radili na suzbijanju krize u 2009. godini. „Jugoistočna Evropa, Mađarska i baltičke zemlje imaće duži period oporavka“, ocenio je Ensor i dodao da je za prevazilaženje krize bitno da se smanje dugovanja i ponovo uspostavi konkurentnost privrede.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: