ЕКОБЕГ: Еколошке торбе од старих билборда

Жене из предузећа ЕкоБег користе штампане ПВЦ фолије за израду торби, фасцикла, кеса и футрола, чиме доприносе очувању животне средине, а истовремено продужавају могућност рекламирања компанија на иновативан и одговоран начин

eko-torbaПројекат ЕкоБег (EkoBag) започет је у септембру 2009. године у Београду, а циљ му је била едукација и запошљавање жена старијих од 45 година, које су у периоду транзиције остале без посла. Одржана је обука за шивење ПВЦ фолије, а девет жена (из групе од 19) одлучило је да 2010. године региструје удружење грађана и оснује социјално предузеће. Посебан акценат стављен је на рециклажу и очување животне средине јер се производи израђују од штампане ПВЦ фолије (такозвани блубек) која се користи на билбордима, у рекламним кампањама. Највећи део овог материјала се по завршетку кампања баца или му је крајња судбина била непозната, јер до сада није постојала могућност или идеја за рециклирање.
Жене из ЕкоБега осмислиле су његову нову примену и користе га за израду торби, фасцикла, различитих врста кеса и футрола, чиме доприносе очувању животне средине, а истовремено продужавају и могућност рекламирања компанија на иновативан и одговоран начин.

– ИДЦ и Град Београд су издвојили средства, а ми смо формирале социјално предузеће које запошљава жене и истовремено доприноси подизању свести о рециклажи и заштити животне средине. ЕкоБег се једини на Балкану бави овом врстом посла – производњом од ПВЦ фолије, а пети смо у Европи. То још ради немачки Фрајтаг, а постоје слична предузећа и у Швајцарској, Шпанији и Холандији – објашњава Иванка Стаменовић Грујаковић, председница удружења.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: