ИПА: Заједнички развој кроз интегрисане пројекте

Први пројекaт је већ испланиран: оснаживање сарадње Србије, Русије, Белорусије и Мађарске и то кроз призму Споразума о слободној трговини који је наша земља потписала. То је програм који даје безброј шанси за развој а идеја се веома свидела администрацији ЕУ. Са речи на дела креће се већ овог месеца – новембра

ipaСрбија је све ближе Европској унији а тај пут може да убрза добра сарадња са суседима. У Кечкемету и Новом Саду нису чекали да им други причају о потреби и могућностима сарадње. Сами су се организовали и основали заједничко предузеће КЕНССС које, за сада, има дванаест запослених. То је, уствари, скраћеница од градова Кечкемет, Нови Сад, Сомбор и Суботица, а план је да се поспеши развој поменутих општина. Идеју спроводе у дело др Јожеф Кунош из кечкеметске регије, а са наше стране, Милорад Радојевић из новосадске регионалне Привредне коморе. Мађарска страна улаже знање и искуство а један од битних адута које Србија у овом тренутку има јесте Споразум о слободној трговини са Русијом и Белорусијом. Шансе које он пружа искоришћене су само 40 одсто. Мађарска страна сматра да је штета да све четири земље не искористе погодности Споразума за заједнички развој.

Место у буџету ЕУ

За овај пројекат веома је заинтересована и Европска унија. Њихова администрација га је означила црвеним ускличником. Пројекте треба пажљиво планирати јер није циљ добити новац и испунити захтеве Европске уније већ новац искористити на најбољи начин за развој.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: