Грађани Србије све више штеде

Народна банка Србије: Штедња је, у смислу прихода од камате, можда мање профитабилна, али је зато сигурност исплате важнији мотив који опредељује грађане да штеде у банкама

gradjani-srbije-sve-vise-stedeДевизна штедња у Србији порасла је за 5,6 одсто, или за 470 милиона евра у периоду септембар 2012 – септембар 2013, саопштила је Народна банка Србије почетком овог октобра, уз наглашавање да је динарска штедња у том периоду забележила раст од 32,6 одсто, или за више од 5,8 милијарди динара. Према оцени НБС, постепено смањење каматних стопа на штедне улоге, што је у прошлих неколико година тенденција у Србији, али и у другим земљама региона, свакако не даје основа за тврдњу да штедња више није исплатива, иако је та теза у последње време присутна у јавности. Централна банка оцењује да банке данас воде далеко одговорнију политику каматних стопа, због сопствене стабилности и стабилности финансијског система. Последњи подаци показују да је укупна штедња у Србији премашила 8,4 милијарде евра.

Штедња је, у смислу прихода од камате, можда мање профитабилна, али је зато сигурност исплате важнији мотив који опредељује грађане да штеде у банкама, навела је централна банка, указујући да „наши грађани углавном не полажу штедњу у банке које нуде високе каматне стопе, већ у банке чијим су услугама и производима најзадовољнији“.

Народна банка је такође навела да је штедња страних физичких лица достигла износ од око 300 милиона евра, што говори у прилог томе да је штедња у Србији и даље исплатива и сигурна.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: