„УНАПРЕЂЕЊЕ ФИНАНСИРАЊА ЖЕНСКИХ ПРЕДУЗЕЋА”

Власнице женских фирми су у 2013. години, у односу на претходне године, узимале кредите од банака у већем износу, а ређе су позајмљивале новац од рођака и пријатеља, показују прелиминарни резултати истраживања УСАИД Пројекта за боље услове пословања о финансирању раста женских предузећа и МСП

zenska-preduzecaНа округлом столу у Унији послодаваца Србије под називом „Унапређење финансирања женских предузећа – наредни кораци”, који су организовали УСАИД Пројекат за боље услове пословања и Унија послодаваца, 8. октобра представљени су прелиминарни резултати дела истраживања о финансирању раста женских предузећа и МСП које је радио УСАИД Пројекат, у сарадњи са агенцијом Ипсос Стратеџик Маркетинг (Ipsos Strategic Marketing). Анкетом је обухваћено више од 1.000 предузећа која послују у Србији, а финални резултати биће представљени средином новембра. На овом округлом столу је женама у бизнису представљено како да имају лакши приступ изворима финансирања, а објашњено је и зашто јавни и приватни сектор морају да сарађују како би се лакше финансирао раст предузећа. Један од облика погодног финансирања јесте – факторинг.

Сарадња институција

Предузетнице су у дијалогу са представницима факторинг индустрије (Агенција за осигурање и финансирање извоза – АОФИ, Лаики Факторс и факторинг Сосијете женерал банке) сазнале више о функционисању факторинга, о могућностима овог начина финансирања у превазилажењу неликвидности и финансирању извоза. Оне су добиле савете како да користе факторинг за подршку раста предузећа, али и информације о предностима новог Закона о факторингу, који би требало да допринесе бржем развоју тог облика финансирања у Србији.

Како је најављено, округли столови на којима ће предузетницима бити омогућено да сазнају више о факторингу биће организовани и у Шапцу, Зајечару, Зрењанину, Крушевцу, Суботици, Нишу и Чачку, до краја године.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: