Шнајдерке и обућарке са варјачом

Традиционалном рецептуром и високим квалитетом хране, предузеће „ПетНик“ из Доњег Нерадовца код Врања, све брже осваја тржиште, а годишње се преради око 30 тона поврћа и воћа

obucarke-sa-varjacomЖенски бизнис у врањском крају, у време транзиције, добио је другачије облике. Тако су после губитка посла у „Јумку“, „Коштани“, „Пољопродукту“ и другим овдашњим предузећима, многе раднице, уместо да очајавају, покренуле сопствени бизнис.

Лидија Ристић (49) из Доњег Нерадовца код Врања је, например, основала предузеће „ПетНик“ за производњу прехрамбених производа на традиционалан начин. Ова предузимљива жена, некада организатор посла у „Јумку“, после вишегодишње агоније и беспарице, позвала je све оне са којима је сарађивала да јој се придруже. Уз велику подршку породице, супруга и синова Петра и Николе, по чијим именима је и назвала фирму, Лидија је уз помоћ искусних домаћица почела са производњом домаћег ајвара, пекмеза и слатка.

– Било је то 2008. године бојажљиво, али када су прве количине од стотинак тегли просто разграбљене, добила сам снагу и позвала још жена да ми се придруже, прича за Економетар Лидија Ристић док показује списак од педесетак производа који настају у новосаграђеном погону, опремљеном најсавременијим машинама за производњу прехрамбених производа.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: