MARIJANA VASILESCU: Naš fokus su organski rast i jaka pozicija na tržištu

Ključno je bilo da i u vreme pandemije nastavimo sa kreditiranjem. Kada pogledamo unazad, zadovoljni smo našim portfoliom: imamo rast od šest odsto u kreditnoj aktivi i rast depozita od čak 13 odsto. Držimo dobar balans između kreditnih plasmana i prikupljanja depozita i nastavljamo sa fokusom na organski rast uz opreznost prema svemu što je nametnula pandemija

Marijana Vasilescu

Godina 2020. je za nas posebna, jer je kriza izazvana pandemijom virusa kovid-19 predstavljala veliki izazov, kao i za većinu organizacija. Naš prvi zadatak bio je da održimo stabilnost poslovanja, da zadržimo tempo i normalnu atmosferu za rad, i za naše zaposlene i za naše klijente. Ključno je bilo da nastavimo sa kreditiranjem i kad sada pogledamo unazad, zadovoljni smo rastom našeg kreditnog portfolija: imamo rast od šest odsto u kreditnoj aktivi, odnosno više od 50 miliona evra, što je vrlo značajno u ovoj godini krize izazvane korona virusom. Mi držimo dobar balans između kreditnih plasmana i prikupljanja depozita. Danas su naši depoziti veći za 115 miliona evra, što je povećanje od oko 13 odsto i govori o poverenju klijenata u Sberbanku.

Ovako je Marijana Vasilescu, predsednica Izvršnog odbora Sberbank Srbija, odgovorila na naše pitanje o tome kako je Banka prošla kroz ovu „korona godinu“, koja je svim učesnicima na tržištu donela potpuno novi okvir za poslovanje. Prema rečima gospođe Vasilescu, ovo je, pored ostalog, „bila i godina koja nas je primorala da se preispitamo u kom pravcu idemo i na koji način možemo da upravljamo i, eventualno, revidiramo planove“.

– Prešli smo na rad od kuće. Više od 60 odsto naših zaposlenih je u tom režimu, dok ekspoziture normalno rade. Mislim da će nam rad od kuće postati nova realnost. Zato je osnovna karakteristika ove godine da kombinujemo kontinuitet poslovanja, bezbednost zaposlenih i klijenata i, istovremeno, fokusirani smo na rast, naglašava predsednica IO Sberbank Srbija.

• Koliko je ova 2020. godina bila uspešna u odnosu na planove koje ste postavljali kada „korona kriza“ uopšte nije bila očekivana?

– Bili smo ambiciozniji u planovima za 2020, ali smo, ipak, s obzirom na okolnosti, imali dobar razvoj u ovoj godini. Naravno, tome je svakako doprineo naš odličan rezultat u isplati kredita uz garancijsku šemu države, pa smo imali veći plasman kod pravnih lica. Nešto manji pad se dogodio u oblasti očekivanih prihoda iz naknada. U drugom kvartalu je bio veći pad, na primer, u broju transakcija i u korišćenju kartica, ali, to se dogodilo i ostalim bankama.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • ŠTA DONOSI NOVO POSTROJENJE „DUBOKA PRERADA“ U SRBIJI: Kako je rafinerija u Pančevu postala najbolja u regionu
 • ČOVEK KOJI RETKO DAJE INTERVJUE, PORUČUJE: Najvažnije je biti inovativniji od drugih
 • PREGLED USVOJENIH IZMENA ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI I ZAKONA O POREZIMA NA IMOVINU: Šta donose izmene zakona iz oblasti poreza
 • IZ BANKARSKOG UGLA: Obezbedili smo stabilan izvor finansiranja u najturbulentnijem periodu
 • SVETOSLAV ATANASOV, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA: Značajan doprinos Coca-Cola sistema srpskoj privredi
 • ZOLTAN GARAI, DIREKTOR KOMPANIJE MOL SRBIJA: Planiramo dalje širenje mreže
 • MARJANA DAVIDOVIĆ, GENERALNA DIREKTORKA NESTLÉ ADRIATIK ZA JUŽNI REGION: Novi izazovi nas motivišu da budemo još bolji
 • PODRŠKA I POMOĆ DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI U 2020. GODINI
 • MENADŽERSKI VODIČ: Igre milijardera
 • ODRŽANA ČETVRTA KONFERENCIJA „SRPSKI DANI OSIGURANJA” Osiguravači su pitali: Prijatelji, kako ste
 • TV SLIKE I PRILIKE: Ne može se živeti bez dobrote i ljubavi
 • MONCA, LOMBARDIJA, NA KRAJU 2020. I U OČEKIVANJU 2021.: Raspoloženje pred Božić – ni nalik „onoj“ Italiji
 • MESEČNI HOROSKOP ZA POSLOVNE LJUDE: Šta kažu zvezde za biznis u 2021. godini
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2021.
Podelite ovaj tekst: