ĐORĐO PRADELI, EUROBANK EFG GRUPA: Evropska ekonomija je u fazi sporog rasta

Verujem da je u regionu jugoistočne Evrope akutna tačka krize prevaziđena. Uz Bečku inicijativu i druge intervencije, uspeli smo da stabilizujemo situaciju i da izađemo iz najgoreg perioda, ali nas čeka još mnogo posla, pre svega vezano za sprovođenje strukturnih reformi

Đorđo Pradeli

Euromoney konferencija o centralnoj i jugoistočnoj Evropi odlična je prilika da se bankari, guverneri centralnih banaka, ministri finansija i ostali finansijski eksperti početkom godine sretnu u konferencijskim dvoranama bečkog hotela Hilton, i razmene svoja predviđanja za tekuću godinu. Tako je bilo i ovog 19. i 20. januara kada je, kako se i moglo očekivati, glavna tema bila ekonomska kriza – prvi znaci oporavka i šta dalje. Jedan od aktivnih učesnika ovogodišnjeg „Euromoney“ foruma, gospodin Đorđo Pradeli (Piergiorgio G. Pradelli), generalni direktor direkcije za međunarodno poslovanje Eurobank EFG grupe, u intervjuu za Magazin Biznis izneo je svoje ocene o tome kako vidi ulogu Bečke inicijative, razvoj ekonomije i bankarskog sistema u regionu jugoistočne Evrope i Srbiji, kao i poziciju Eurobank EFG grupacije u Srbiji.

Po njegovom mišljenju, iako je glavni udar krize prošao, oporavak će biti spor i zahtevaće da države izvedu strukturne reforme kako bi došle do novih investicija.

• Kako ocenjujete efekte Bečke inicijative kojoj su banke pristupile pre nepunih godinu dana?

– Sumirajući dosadašnje rezultate Bečke inicijative, rekao bih da ona predstavlja veliki uspeh. Bečka inicijativa je predložena krajem marta 2009. i, zajedno sa Samitom G-20 koji je održan u aprilu u Londonu, bila je katalizator koji je najviše doprineo stabilizaciji tržišta. Ako pogledate razvoj tržišta, upravo su od aprila prošle godine tržišta počela da se oporavljaju. Što se tiče upravljanja krizom likvidnosti, Bečka inicijativa je bila veoma uspešna i postavila je okvir za poslovne banke, centralne banke, MMF i međunarodne finansijske institucije – EBRD, EIB, Svetsku banku, IFC. Sve te institucije su bile u poziciji da se sastanu i razmotre probleme, što je i kreiralo atmosferu dijaloga. Evidentno je da je većina banaka posvećena svom poslovanju u regionu, i da predstavljaju strateške investitore na duži rok, što znači da ne nameravaju da povlače svoj kapital ili druga sredstva iz zemlje. Centralne banke su uspele da smanje svoje kamatne stope i da poboljšaju uslove za likvidnost smanjujući obaveznu rezervu, dok su međunarodne finansijske institucije usmerile visok obim sredstava namenjen regionu. Osim toga, MMF je u određenim zemljama, poput Srbije, ubrizgao dovoljnu količinu novca kao podršku. Dakle, ukupno posmatrano, Bečka inicijativa je do sada bila uspešna.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: