Од гајења боровнице сви на добитку

Повећањем засада боровница Србија ће повећати девизне приливе, а сеоско становништво остварити значајне додатне приходе и прилику да упосли радну снагу и остале ресурсе којима наша земља обилује

borovniceНационално удружење „Српска боровница”, уз финансијску и стручну подршку УСАИД Агробизнис пројекта, организовало је 7. јуна 2012. године у Чачку прву регионалну конференцију узгајивача боровнице. Поред учесника из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, овај скуп је анимирао и фирме-купце из Немачке и Пољске, чији су представници искористили прилику да посете неке од засада боровнице и објеката за паковање и припрему за извоз, те да преговарају са домаћим партнерима о пословној сарадњи током нове сезоне. На конференцији су сумирани досадашњи резултати, представљени програми подршке који су у будућем периоду на располагању произвођачима, те разматране технологије наводњавања и заштите од града, као и поступак увођења стандарда ГлобалГАП.
Иако се боровница у Србији узгаја на једва нешто више од сто хектара, до сада су интересовање за овај нови српски бренд показали бројни купци из ЕУ и Русије. Како због свог веома доброг квалитета, тако и услед повољне сезоне зрења и продаје, свежа српска боровница пакована у мале пластичне посуде или картонске кутије, већ је успешно трасирала свој пут до купаца у Немачкој, Холандији, Русији и Аустрији. Интересовање нових купаца гарантује да ће се ови слатки и здрави плодови ускоро наћи и на новим тржиштима Европе. Велики део заслуга за такав пласман припада удружењу „Српска боровница” које од свог формирања интензивно ради на промоцији производа, увођењу савремених технологија производње и примени међународних стандарда. Као резултат досадашњег тимског рада и подршке локалних самоуправа и међународних програма, финансираних у првом реду од стране УСАИД-а, удружење очекује да ће у сезони 2012, након само шест година од озбиљног покретања ове производње код нас, вредност продате боровнице прећи милион долара.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: