Иловача се „пакује“ у опеке већ 100 година

Циглана „Грађевинар“ производи 12 милиона опекарских блокова годишње, успешно је приватизована 2003. године, али Јанош Алфенди, директор и сувласник, замера држави на необјашњивом толерисању сиве економије

ciglaЈанош Алфенди, директор је и сувласник сто година старе циглане у Дебељачи, АД „Грађевинар“, изграђене још давне 1912. године. Циглана је успешно приватизована 2003. године од стране запослених. У овом старом и угледном предузећу Алфенди је био шеф опекарске производње, а постао је директор по изричитој жељи својих сарадника, као и великих и малих акционара.

– И моји родитељи су радили у овој циглани, у коју сам још као четворогодишњи дечак долазио. Тај свакодневни рад са глином пратио је и моје одрастање. Било је природно да своју егзистенцију остварим управо овде, у „Грађевинару“, како се званично зове наша стара циглана, истиче за Економетар Јанош Алфенди, отац две удате ћерке и деда једне унуке.

– Производња данас није на нивоу некадашње, када је цветала грађевинска индустрија, али смо ипак задовољни, јер никад нисмо прекидали рад. Имамо велике капацитете за производњу које не користимо у потпуности, али битно је да се ради. Никад нисмо остајали без посла, јер наша циглана има изузетан углед код наручилаца који су навикли и очекују од нас да испуњавамо све рокове за испоруку робе – каже Алфенди и не крије да „Грађевинар“ има проблеме са нередовним платишама. Додуше, истиче да врло добро сарађују са великим и коректним фирмама као што су Енергопројект и Гемакс.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: