IVAN NIKOLIĆ, EKONOMISTA: Industrija, ipak, gubi dah

Čak i sa održavanjem postojeće tekuće dinamike, ukupna proizvodnja će se u narednim mesecima, a pogotovo od sledeće godine, međugodišnje posmatrano, bitno redukovati jer ćemo iscrpsti efekat niske prošlogodišnje baze. Takođe, Fijat, kao glavni vukući faktor postojeće industrijske dinamike, počeo je s radom lane, u avgustu

dr Ivan Nikolić

dr Ivan Nikolić

Na prvi pogled deluje zadovoljavajuće to što je ukupna industrijska proizvodnja u avgustu bila za 5,7 odsto veća nego u istom periodu 2012. godine. Međutim, kad malo bolje analizira brojke, Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, vidi da to i nije baš tako. Jer, ipak je industrijska proizvodnja dvostruko niža nego u julu, kada je međugodišnja stopa iznosila 12,5 procenata. Dalje objašnjava zašto smatra da je prerađivačka industrija, „izgubila dah“.

– Kumulativno posmatrano, u periodu januar-avgust međugodišnji rast iznosi 5,3 odsto. U tome, najznačajniji je doprinos elektroprivrede koja je zabeležila međugodišnji porast proizvodnje za 19,5 odsto, što je oko 3,5 odsto rasta ukupne industrijske proizvodnje. Dakle, prerađivačka industrija je očigledno u avgustu „izgubila dah“. Njen međugodišnji porast je redukovan na skromnih 1,8 odsto, sa 11,2 procenta u julu. U periodu januar-avgust međugodišnji porast proizvodnje prerađivačke industrije iznosi 4,8 odsto.

• Da li je reč samo o niskoj prošlogodišnjoj bazi, ili ovo može da bude signal oporavka privrede?

– Čak i sa održavanjem postojeće tekuće dinamike, ukupna industrijska proizvodnja će se u narednim mesecima, a pogotovo od sledeće godine, međugodišnje posmatrano, bitno redukovati jer ćemo iscrpsti efekat niske prošlogodišnje baze. Podsetio bih da je Fijat automobili Srbija, kao glavni vukući faktor postojeće industrijske dinamike, počeo s radom lane, u avgustu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MINISTARSTVO PRIVREDE UPOZORAVA: SIEPA PRAVILA PROPUSTE: Subvencije bez adekvatne kontrole
  • “EVROPSKE REGIJE I GRADOVI U ZALETU ZA 2020.”: Srbobran u Briselu
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (2): ”Spolja kalaj, unutra belaj”
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (8): Jednostavno ili složeno poslovanje
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2013.
Podelite ovaj tekst: