Гајење цвећа као извозна шанса

Да је производња цвећа исплатива, доказ је да све више људи напушта повртарство и почиње да узгаја цвеће. Процењује се да је квадратни метар под цвећем пет пута исплативији од исте површине под поврћем

gajenje-cveca-kao-izvozna-sansaСрбија тренутно увози 70 одсто украсног цвећа и тај проценат би требало да се смањи, бар када је реч о увозу саксијског и резаног цвећа. Услови за гајење цвећа су изванредни, а бољем организовању производње и продаје требало би да допринесе оснивање Удружења (кластера) произвођача и трговаца украсних биљака „Плантс јунајтед”. Овај кластер је основан 8. августа, а резултат је десетомесечног заједничког рада Привредне коморе Београда и Секретаријата за привреду Скупштине града. У удружењу је петнаест произвођача и трговаца цвећа и украсних биљака. Циљ је да се направи квалитетна понуда украсних биљака која ће бити конкурентна на међународном тржишту, да се створе услови за оснивање нових малих и средњих предузећа и запосли више грађана. Град Београд је у овај пројекат уложио око 5,5 милиона динара, будући да је квалитет земљишта у престоници и околини географски и функционално изузетно погодан за подизање цветних плантажа.На конференцији за медије, одржаној 15. августа у Привредној комори Београда, Милијана Томановић, пројект менаџер, рекла је да су се пре десет месеци, када су покренули кластер, посветили формирању високих стандарда за производњу, чување и продају украсних биљака, како би производи наших цвећара били што конкурентнији на западном тржишту.

– У другој фази пројекта смо организовали бројне едукативне програме и обуке произвођача и трговаца, заједничке наступе на сајмовима, а отворили смо и веб страницу, која ће олакшати посао узгајивачима и купцима. Сваки произвођач на сајту има своју шифру и асортиман, а биће уведена и могућност поруџбине и куповине робе у интернет продавници. У протеклих десет месеци, основано је 12 предузетничких радњи и четири привредна друштва, а запослено је 11 нових радника, рекла је Милијана Томановић.

Кластер ће и убудуће организовати обуке и радионице за младе, незапослене и све који желе да се баве узгајањем украсног биља. Ученици Средње трговачке школе и Школе за пејзажну архитектуру били су гости Привредне коморе Београда и упознали су се са пројектом. Посебна практична знања, заинтересовани ће моћи да стекну у расадницима најуспешнијих београдских цвећара.

Исплативо цвећарство

Процењује се да у Србији тренутно послује око 200 произвођача украсних биљака. Највећи расадници и пољопривредна газдинства налазе се у Липолисту, Шиљеговцу и у околини Суботице, а око 30 произвођача цвећа и украсних биљака послује на територији Београда. Климатски и рељефни услови Београда изузетно су погодни за узгајање ружа, шибља, луковица… Престонички расадници, међтим, последњих 15 година преоријентисали су се на производњу четинара, лишћара и перена – трајних украсних биљака разнобојног лишћа. Те биљке су, како кажу стручњаци, најмање ризичне за узгајање, не захтевају стакленике и грејање. Све чешће се саде у саксијама и жардињерама и оваква производња би могла бити примарна на подручју Београда. Да је производња цвећа исплатива, доказ је да све више људи напушта повртарство и почиње да узгаја цвеће. Процењује се да је квадратни метар под цвећем пет пута исплативији од исте површине под поврћем.

–Све је већа домаћа производња четинара, лишћара и перена, јер Србија има изузетно погодну климу за гајење ових биљака. Повећана је и производња контејнерских четинара у саксијама, а применом савремених технологија и стандарда у производњи биљака повећаћемо извоз у земље у региону, Македонију, Бугарску, Русију и на друга тржишта, каже Срђан Раданов, директор новооснованог кластера „Плантс јунајтед”.

У наредном периоду, због повећане производње, увоз резаног цвећа требало би да се смањи за 10 одсто. Производња саксијског биља ће ићи спорије, а очекује се да ће, осим четинара и лишћара, бити повећана производња и продаја вртних биљака. Од новоформираног кластера, произвођачи украсних биљака и цвећа очекују мање проблеме у продаји и помоћ у планској производњи цвећа.

Podelite ovaj tekst: