Шампион из Винче спреман за Европу

Амбициозни инжењер пољопривреде Божидар Александровић данас је најснажнији покретач развоја виноградарства и производње квалитетних вина у Србији. Његовим стопама су кренули и многи други српски винари: Радовановић из Крњева, Ковачевић из Ирига, Јелић из Ваљева, Спасић, Ивановић и Минић из александровачке Жупе

sampion-iz-vince-spreman-za-evropuБожидар Александровић је поносан на своје претке који су још пре седам деценија оформили Венчачку виноградарску задругу у Винчи, најбогатијем селу надомак Тополе код Аранђеловца. Назив села асоцира на далеку прошлост, на римско доба кад се, такође, неговала винова лоза. Сам назив Винча, у средњем веку виница, значи – победа.

Амбициозни инжењер пољопривреде Божидар Александровић, са којим смо водили разговор о стању у области виноградарства, данас је најзаслужнији покретач развоја ове пољопривредне гране у Србији. Развој његове светски уређене винарије, у коју је овај изузетни визионар уложио огромно знање, значајна материјална средства, упорност, стрпљивост и мудрост потврђује старо правило да без оваквих вредности нема ни производње врхунских вина.

О сложености бизниса производње вина најбоље сведочи управо наш саговорник, Божидар Александровић:

– У овом послу, за који сам се определио као дипломирани инжењер пољопривреде, одмах и без размишљања о неким другим професионалним изазовима, обавезна је посвећеност виноградарству. Да бисте обезбедили врхунски квалитет вина, неопходно је бити стрпљив, имати визију и реалне пројекте, знање, упорност и, разумљиво, свакодневно пратити достигнућа модерне технологије.

Винарија „Александровић“ данас је лидер у производњи вина у Србији. У угледном швајцарском часопису „Винум“, овај најмодернији подрум надомак Опленца, представљен је као „предводник новог таласа вина из источне Европе“. Вина „Александровић“ су производ најбоље симбиозе земљишта и климе, узгајања грожђа, знања и технологије. Процес производње квалитетног вина за овог визионара је права уметност, констатује швајцарски часопис „Винум“.

Нема дана кад кустос винарије, Љиљана Павлићевић, која одлично говори енглески језик, не проведе сваког, чак и ненајављеног госта, кроз врхунски уређене просторије, готово савршене у естетском и функционалном смислу. У винарији се може бесплатно реализовати промоција било које фирме, с тим што се једино плаћа дегустација. Уз „вина за победнике“ са шест етикета, могућно је одабрати и компатибилну закуску. Такву услугу користе многи инострани посетиоци који, практично, свакодневно посећују винарију и увек су добродошли. Тим пре што се она налази на само пет километара од Тополе, на добро уређеном путу према Руднику и Горњем Милановцу.

Опширније у штампаном издању 

Podelite ovaj tekst: