Стално унапређење услова пословања

Рангирањем на пето место у југоисточној Европи и на друго у Србији, градоначелник Драган Аздејковић веома задовољан, али пажљиво проучава шта то нуде најбољи градови, да би Крушевац доспео на прво место у региону

stalno-unapredjenje-uslova-poslovanjaГрад Крушевац је недавно добио врло значајно признање Светске банке за услове пословања. Истраживање те банке је показало да се Крушевац, у конкуренцији шест градова земаља југоисточне Европе по условима пословања, налази на петом месту, а у конкуренцији градова Србије на другом. Пласман иза Зрењанина, који је заузео прво место, а испред Београда (на 13. месту), Ужица (10) и Врања (14) за градоначелника у другом узастопном мандату, Драгана Аздејковића, представља признање за вишегодишњи рад на унапређивању привредног амбијента, али и изазов за освајање првог места.

Анализа стручњака Светске банке за 2008. обухватила је 22 града. Према извештају који је објављен у Битољу, на пласман на ранг-листи највише су утицали: једноставност процедуре, висина такса и брзина добијања дозвола. Ако се зна да је Светска банка Републику Србију сврстала на 86. место у свету, јасно је колики значај има ово рангирање за наше градове.

Кључ успеха

Градска управа и Канцеларија за локално-економски развој Крушевца свим заинтересованим инвеститорима нуди брошуру под називом „Кључ успеха“, у којој у уводном делу подсећају:
„Крушевац, некада средњовековна српска престоница, данас представља привредни, административни, култур-ни, образовни, спортски и информативни центар шест општина Расинског управног округа. Град Крушевац има богату традицију и вишевековну историју, а налази се у средишњем делу Србије, на раскрсницама које су од памтивека пресецале Балкан и спајале његове периферне делове.“

На питање: Зашто изабрати Крушевац?, дато је 11 концизних одговора:

– Стратешка саобраћајно-трговинска позиција, традиционални индустријски центар Србије, квалификована и искусна радна снага, развијена пољопривреда, туристички потенцијали, развијена инфраструктура, велики број финансијских институција, развијен услужни сектор, велика подршка града пословању привредних субјеката (флексибилан приступ потребама инвеститора, уређене и спремне индустријске зоне, ефикасна општинска администрација,гаранција брзине добијања грађевинских дозвола), стратешко планирање развоја и богати извори природних сировина (значајни шумски потенцијали, резерве воде и термо-минерални извори). Географски положај, између планинских масива Копаоника, Гоча и Жељина и Јастрепца и река – Западне, Јужне и Велике Мораве и Расине, као и близина аутопута Београд – Ниш од 23 км, јесу предности које Крушевац настоји да максимално искористи за убрзани економски развој, упркос бројним тешким последицама које и овде оставља процес транзиције.
Мамац за инвеститоре

– Када као град добијете признање тако значајне међународне институције као што је Светска банка, односно будете други у Србији, онда је логично да осећате задовољство, да имате потребу да похвалите целу градску управу, односно општинску. Када кажем општинску, мислим на чињеницу да је Крушевац до прошле године имао статус општине, а данас града. У последњих неколико година улагали смо огромну енергију да ублажимо негативне ефекте транзиције и унапредимо услове пословања. Настојали смо да посебним предностима надоместимо погодности које имају градови у близини Београда, или који су уз сам Коридор 10. Уз то, овде није реч само о признању за архиву, већ о томе да то признање има веома позитиван утицај на интересовање нових инвеститора. У последње време многи пословни људи траже додатне информације и заказују договоре о уласку у бизнис – каже градоначелник Драган Аздејковић.

Први човек Крушевца подсећа да је Крушевац ушао у МЕГА пројекат УСАИД-а међу првих десет општина у Србији, а да је 21. јула ове године од ове америчке организације за економски развој добио сертификат, као други град у Србији, за унапређење способности реаговања у ванредним ситуацијама.

– Уласком у МЕГА пројекат сврстани смо међу десет најперспективнијих градова у Србији. Тада је и почела обука чланова градске управе и чиновника како да поступају са грађанима, странкама, инвеститорима… Остварили смо и стручну едукацију људи на кључним местима, тако да смо и по коришћењу електронских информација у врху Србије. У томе морамо ићи даље, а сада детаљно анализирамо све погодности које нуде други градови у Србији и нашем окружењу. Такође, унапређујемо инфраструктуру, нарочито у индустријским зонама. Радимо и на неким капиталним пројектима који ће битно утицати на привлачење инвестиција – објашњава Аздејковић.

Podelite ovaj tekst: