ГЕЈМИНГ ИНДУСТРИЈA У СРБИЈИ: Експанзија се наставља, без страха од одласка стручњака

У нашој земљи посао одмах може да се нађе у компанијама које производе видео игре – било да сте дизајнер, програмер, писац, математичар… Услови рада идентични су онима у фирмама у свету, а плате су високе као и код оних који су запослени у ИТ сектору

Процене су да на свету више од 2,7
милијарди људи игра видео игре

Гејминг индустрија у Србији упошљава око 1.500 радника. Компаније и студији, мали и велики, налазе се у Београду, Новом Саду, Нишу, Вршцу, Панчеву, Црвенки, Врњачкој Бањи, Горњем Милановцу… Њихов учинак у 12 месеци је више од 70 различитих видео игара. За исти период број запослених се повећао за око 200, а више од 60 процената компанија непрестано трага и запошљава нове људе. Поједине су дуплирале број ангажованих у претходнe две године. Укупна вредност специфичног екосистема домаћег ИТ-ја процењена је на вредност између 50 и 100 милиона евра – подаци су из првог извештаја који је крајем прошле године објавила Српска асоцијација индустрије видео игара (СГА – Serbian games association), за 2018. годину.

Ове јесени очекује се други извештај, са подацима за 2019. годину о домаћој гејминг индустрији. Детаљнији, свеобухватнији и на чију израду појава вируса ковид-19 није утицала јер се пандемија и промењене околности рада нису одразиле на ову област. Међу првима, како у Србији, тако у свету, произвођачи видео игара прешли су на рад од кућа, већа је потражња за њиховим производима, повећана је продуктивност.

Да је индустрија видео игара у Србији здрава, у експанзији, што је на таласу глобалног тренда са стабилним растом од око 10 процената, потврђују велике аквизиције (куповине) домаћих студија од стране планетарних гиганата, недавно покренута берза послова на сајту СГА, нове игре креиране у нашој земљи, останак стручњака у домовини.

Како каже Кристина Јанковић, менаџерка у Српској асоцијацији индустрије видео игара, платформа „СГА Послови“ покренута је почетком јула и на самом старту било је оглашено 70 отворених позиција.

– Повећан промет саобраћаја на сајту показао је да је тако нешто било потребно. Намерно је био изабран летњи период како би се до почетка јесени, када је традиционално шпиц у којем компаније трагају за новим запосленима, чуло за платформу. Како у круговима оних који желе да уђу у гејминг индустрију, тако и оних који већ раде у њој. Мотив је био да олакшамо потрагу за идеалном позицијом и, с друге стране, компанијама помогнемо у потрази за правим кандидатима, објашњава она.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЗРЕЊАНИН И ТЕМИШВАР ОБНОВИЋЕ СТАРЕ ВЕЗЕ, ЗАХВАЉУЈУЋИ ПРОЈЕКТУ ЕУ: Пловидба каналом Бегеј после 60 година
  • Улaгaњeм у зaштиту живoтнe срeдинe Coca-Cola HBC Србиja улaжe у бoљу будућнoст
  • СА ЛИЦА МЕСТА: ПИСМО ИЗ ХРВАТСКЕ, СА КОРЧУЛЕ: Сезону су у јулу отворили Југоносталгичари
  • ПРОЈЕКАТ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ „СТВАРАНО У СРБИЈИ“: Право на жиг „чуваркућа” добило 75 домаћих производа
  • Следећи број Економетра излази 6. октобра 2020.
Podelite ovaj tekst: