НИШКА ПОРОДИЦА ИЛИЋ: Конструисали и склопили више од триста различитих постројења

У нашој земљи постоје фирме које продају готове системе за третман воде, али „Аqua“ припада малом броју фирми које осмишљавају, пројектују и монтирају такве системе. Међу првима у Србији су почели да праве постројења за припрему воде за фармацеутску индустрију

Породица Илић: Отац Бранислав, мајка Биљана и кћи Милица

Дипломирани технолог Милица Илић из Ниша основала је 2014. године фирму „Аqua-M 018“ и наставила породичну традицију производње постројења за пречишћавање вода. Пре тога, њени родитељи Бранислав Илић, машински инжењер, и Биљана Илић, дипломирани биолог, водили су фирму „Аqua“ која је већ била стекла завидан реноме у тој области. Када се све сабере: супружници Илић су као некадашњи радници МИН-а, а потом као власници „Аque“, па запослени у кћеркиној фирми „Аqua-M 018“, конструисали и склопили више од триста различитих постројења за пречишћавање воде! Миличина мајка Биљана је у пензији и у ћеркиној фирми има само саветодавну улогу, док Бранислав и даље ради као главни пројектант и монтажер постројења.

Делатност ове фирме је пројектовање и склапање система за припрему воде за пиће, индустријских, односно, техничко-технолошких и отпадних вода. Акценат је дуго био на чистим водама, али су се потребе и захтеви временом мењали, па су почели да раде и системе за отпадне воде.

У разговору за Економетар, Биљана истиче да су цео радни век посветили пречишћавању воде, а у овај посао ушла је случајно. По завршетку студија, Бранислав је радио у нишкој машинској индустрији МИН, док је она била шеф микробиолошке лабораторије у крушевачком водоводу. После венчања, Биљана је дошла у МИН и почела да ради у инжењерингу. Радницима је, каже, било чудно да биолог ради са машинцима, па је тражила да обавља послове технолога и тако је наредних седам-осам година радила на технологији вода. Сарађивали су са великим компанијама, као што су Енергопројект, Институт „Јарослав Черни“, Пројект монтажа. Када су 1992. године основали своју фирму „Аqua“, наставили су сарадњу.

Присећајући се тих почетака, Бранислав каже да је имао срећу да као млад машински инжењер МИН-а сарађује са светским фирмама, као што су „Дегремон“ из Париза, „Крист“ из Цириха, „Озонија“ из Париза. За „Озонију“ је монтирао комплетне системе за озонирање и третман воде за пиће.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЗРЕЊАНИН И ТЕМИШВАР ОБНОВИЋЕ СТАРЕ ВЕЗЕ, ЗАХВАЉУЈУЋИ ПРОЈЕКТУ ЕУ: Пловидба каналом Бегеј после 60 година
  • Улaгaњeм у зaштиту живoтнe срeдинe Coca-Cola HBC Србиja улaжe у бoљу будућнoст
  • СА ЛИЦА МЕСТА: ПИСМО ИЗ ХРВАТСКЕ, СА КОРЧУЛЕ: Сезону су у јулу отворили Југоносталгичари
  • ПРОЈЕКАТ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ „СТВАРАНО У СРБИЈИ“: Право на жиг „чуваркућа” добило 75 домаћих производа
  • Следећи број Економетра излази 6. октобра 2020.
Podelite ovaj tekst: