ИПАРД спасао две бербе вишања

Захваљујући средствима ИПАРД програма, Драгиша Ковачевић, из Стејановаца код Руме, остварио је уштеду од 24.100 евра при куповини берача за воће. Данас размишља да сличне погоднoсти искористи и за набавку система за заливање стабала али и да прошири производњу

Драгиша Ковачевић

Прошла и ова сезона нису баш биле добре за воћаре. Жалили су се и на временске прилике као и на откупну цену. Али, те околности нису много дотакле пословање Драгише Ковачевића, из села Стејановци у атару општине Рума. Он се јавио на први позив Европске уније за доделу средстава из ИПАРД програма за помоћ пољопривредницима. Први је и испунио све услове, па је након набавке берача за воће добио део новца који је дао за машину. А раније, без берача, није било лако организовати бербу вишања. Како се воћњак ширио, требало је за бербу све више и више радника. Сада машина ради скоро све, а уместо 150 радника довољно је десетак људи за бербу шест хектара вишњика.

Драгиша је грађевински техничар који ради као менаџер у једној кладионици у Руми. Поменутих шест хектара пољопривредног земљишта су у власништву његове породице већ генерацијама. Ту се гајило махом поврће. Пре око две деценије Драгиша је одлучио да ту засади стабла облачинске вишње. То се по свему показало као добар потез док нису дошли проблеми са берачима. Сваке године било је све мање радника спремних да уђу у воћњак и беру, а цена надница је била све виша.

О томе како је стигао до фондова ЕУ и помоћи он за Економетар каже:

– Гледао сам код других воћара како машина за брање ради, али није било могућности да је набавим. Чим сам у медијима видео први позив за средства из ИПАРД програма одлучио сам да конкуришем. Нисам имао искуства у таквим пословима па сам се обратио за помоћ агенцији „Смарт ИПАРД“ из Новог Сада. Они су и водили цео поступак реализације програма.

Тако је у јануару 2018. Драгиша добио од агенције сређену документацију и конкурисао за средства. У мају је стигао одговор да у року од 90 дана може да купи берач. Пут га је потом водио у Жабаљ где је од компаније „Самобер“ купио машину. За ту сезону је за брање вишања већ било касно, па је берач сачекао следећу, паркиран у дворишту. Новац који је Драгиша требало да добије од ЕУ није чекао. У јануару прошле године од администрације ЕУ стигло је решење о повратку 60 одсто средстава, а затим се у Стејановцима обрео и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици са чеком у рукама.

Новац за куповину машине Ковачевићи су обезбедили из властите уштеђевине и приватних позајмица. За куповину самог берача требало је 41.000 евра и плус 8.200 евра за порез на додату вредност, јер је газдинство Ковачевићевих у систему ПДВ-а.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЗРЕЊАНИН И ТЕМИШВАР ОБНОВИЋЕ СТАРЕ ВЕЗЕ, ЗАХВАЉУЈУЋИ ПРОЈЕКТУ ЕУ: Пловидба каналом Бегеј после 60 година
  • Улaгaњeм у зaштиту живoтнe срeдинe Coca-Cola HBC Србиja улaжe у бoљу будућнoст
  • СА ЛИЦА МЕСТА: ПИСМО ИЗ ХРВАТСКЕ, СА КОРЧУЛЕ: Сезону су у јулу отворили Југоносталгичари
  • ПРОЈЕКАТ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ „СТВАРАНО У СРБИЈИ“: Право на жиг „чуваркућа” добило 75 домаћих производа
  • Следећи број Економетра излази 6. октобра 2020.
Podelite ovaj tekst: