РАДЕ РАКОЧЕВИЋ: Лично сам достављао Moritz сладолед током ванредног стања

Оснивач и власник једне од првих брокерских кућа у Србији, али и доктор политичких наука и магистар економских наука, Раде Ракочевић је почетком ове године узео франшизу за ексклузивни занатски сладолед и ушао у бизнис који је различит од његовог досадашњег ангажовања у свету финансија. Зашто? У полушали каже да му је главни аргумент био што обожава сладоледе Moritz Eis. Али, од тога су свакако важнија нова предузетничка искуства која је стекао, а која је обележио ковид-19

Фантастичан је осећај самостално доносити пословне одлуке

Први јануар 2020. године, Раде Ракочевић, магистар економских наука, доктор политичких наука, оснивач Сензала, једне од првих брокерских кућа у Србији, предузетник и бизнисмен, означио је као један од најзначајнијих датума у својој пословној, па и породичној биографији: преузео је ексклузивну франшизу за Србију природних, ручно прављених сладоледа Moritz Eis (Мориц Ајс), кроз своју фирму Kiddo 88 д.о.о. Надахнут новим пословним ентузијазмом за прављење једине посластице која, како каже, „не скида осмех са лица“, Ракочевић је одмах пројектовао повећање укупног промета за 50 одсто у односу на претходну годину. Па, то је тада изгледало реално. Раст БДП-а Србије је у 2019. години премашио четири процента, очекивао се још већи раст и у овој години, број страних туриста премашио је 1,8 милиона, међу њима више од 144.000 кинеских туриста, а зна се да Кинези обожавају сладолед, у Кини је и настао… Све се сложило да Moritz Eis Радета Ракочевића обори рекорде, већ у првој франшизној години.

А онда, изнебуха, два и по месеца касније, 15. марта – lockdown. Србија уводи ванредно стање, улазимо у карантин, јер је вирус ковид-19 завладао светом!

Шта је прво помислио Раде Ракочевић у вези са својим бизнисом – питали смо га у разговору за Економетар, у којем ексклузивно говори о својим пословним ангажовањима, сазнањима, предузетништву и плановима.

– Разна пословна сценарија сам имао на уму кад сам преговарао око преузимања франшизе Moritz Eis за Србију, али пандемију дефинитивно нисам имао на уму – каже Ракочевић и објашњава:

– Додуше, већ током јануара ове године приметили смо мањи број туриста из Кине, који су били најбројнији страни посетиоци Moritz-а у 2019. години. Са сваким новим даном, бивало је све јасније да улазимо у озбиљну здравствену и економску кризу, која је кулминирала увођењем ванредног стања. А тада се бизнису сладоледа не пише баш добро, пошто нисмо основна животна намирница!

Уследило је затварање свих локала и обустављање сарадње са фирмом Dufry на Аеродрому „Никола Тесла“, јер су престали да лете авиони. Уместо почетка из снова, све је личило на ноћну мору, посебно због тога што су се тек упознавали и уходавали са бизнисом, каже Ракочевић:

– Имали смо много планова који су сада изгледали неоствариво. Али, упркос свему, одлучио сам да задржим плате на истом нивоу, а добили смо и смањење ренте од закуподаваца. Већ после месец дана, кад смо се сви помало навикли на нови ритам живота, вратили смо се у посао кроз доставу сладоледа. Потражња је била толика да нисмо могли ни да претпоставимо. Кажу да су најчвршће везе које настану у неким екстремним околностима. Дефинитивно, мени се баш то догодило! Осећај одговорности према запосленима, купцима, добављачима, рентијерима, све то ми је била водиља и мотивација да наставимо. Одлучили смо да током ванредног стања поклањамо 50 одсто више сладоледа приликом доставе, да бисмо људима мало олакшали ситуацију, и то су сви прихватили као сјајан потез – наводи Ракочевић.

Током ванредног стања он је водио инстаграм страницу @moritzeisserbia, одговарао на поруке и после поноћи, договарао текстове рођенданских порука које су ишле уз поклон сладолед:

– Чак сам и пар пута лично достављао сладолед током полицијског часа. Све то сам желео да радим и тако сам успео да осетим снагу бренда Moritz Eis и колико сладолед значи људима. Као да сам прошао убрзани курс како водити бизнис занатског сладоледа!

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЗРЕЊАНИН И ТЕМИШВАР ОБНОВИЋЕ СТАРЕ ВЕЗЕ, ЗАХВАЉУЈУЋИ ПРОЈЕКТУ ЕУ: Пловидба каналом Бегеј после 60 година
  • Улaгaњeм у зaштиту живoтнe срeдинe Coca-Cola HBC Србиja улaжe у бoљу будућнoст
  • СА ЛИЦА МЕСТА: ПИСМО ИЗ ХРВАТСКЕ, СА КОРЧУЛЕ: Сезону су у јулу отворили Југоносталгичари
  • ПРОЈЕКАТ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ „СТВАРАНО У СРБИЈИ“: Право на жиг „чуваркућа” добило 75 домаћих производа
  • Следећи број Економетра излази 6. октобра 2020.
Podelite ovaj tekst: