Занатериа: Мале занатлије у онлајн робној кући

Већ годинама у својим пословним браншама – сценографија, туризам и ИТ – Милица, Александар и Иван су крајем прошле године покренули сајт „Занатериа“, са идејом да буде спона мајстора и заљубљеника у крафт производе. Иако је на почетку ванредног стања дошло до застоја, посао је убрзо одлично кренуо

Пут од идеје до реализације темељно су градили четири године

Тројац Београђана који годинама успешно плови различитим пословним водама: Милица Станковић Шћепановић (сценографија), Александар Шћепановић (туризам) и Иван Гаћеша (ИТ) овог пролећа нашли су се у несвакидашњој ситуацији. Тек што је почео да живи заједнички пројекат – сајт „Занатериа“, као прва онлајн крафт робна кућа, коју су „отворили“ 21. децембра 2019., проглашена је пандемија вируса ковид-19! Бројни мали бизниси су били угрожени, а „Занатериа“ тек што је успешно прошла прву буру – непуна три месеца од покретања сајта.

– Почетак је био одличан. Медији су писали о нама, продаје су кренуле од првог дана. Бележили смо константан органски раст. Онда је све одједном “пресечено” проглашењем ванредног стања и продаја је потпуно стала. То је трајало петнаестак дана. Касније је уследио нагли скок продаје, затим осцилације и чини се да се у последња два месеца све стабилизовало и продаја је константна, објашњава Александар Шћепановић како је изгледала турбулентна крива у првих шест месеци ове године.

Карантин је диктирао тражњу. Тих дана највише су се продавали: козметика, прехрамбени производи али и пакети крафт пива, играчке, књиге и музика. Изнуђени прелазак домаћих потрошача на куповину „из фотеље“ подстакао је рад „Занатерије“.

– Када смо после неколико недеља приметили да се продаје намештај, гардероба, био је то знак да се ствари полако враћају у нормалу, додаје Александар.

Овај сајт је, иначе, намењен малим произвођачима који не могу или не желе да производе пласирају на рафове великих трговинских ланаца. Овог августа имао је у понуди преко 2.000 производа. Више од 300 занатлија, хенд мејд, крафт мајстора, уметника у чијим радионицама, салонима, кухињама настаје уникатни намештај, текстилни производи, храна, козметика. Сви су користили прилику да се на „Занатерији“ представе купцима.

Баш као на базару рукотворина или некадашњим робним кућама у којима се пре неколико деценија пазарило све: од игле до локомотиве, сада је добило онлајн форму. Уз предности: нема радно време и просторну баријеру.

На идеју да покрену платформу за представљање произвођача домаће занатске сцене, Милица и Александар дошли су у лето 2016. током боравка у САД. И сами су иначе купци, заговорници оваквих производа, а не глобалних брендова; чак су своје бурме купили управо преко сличног сајта од једног малог јувелира у америчкој провинцији.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЗРЕЊАНИН И ТЕМИШВАР ОБНОВИЋЕ СТАРЕ ВЕЗЕ, ЗАХВАЉУЈУЋИ ПРОЈЕКТУ ЕУ: Пловидба каналом Бегеј после 60 година
  • Улaгaњeм у зaштиту живoтнe срeдинe Coca-Cola HBC Србиja улaжe у бoљу будућнoст
  • СА ЛИЦА МЕСТА: ПИСМО ИЗ ХРВАТСКЕ, СА КОРЧУЛЕ: Сезону су у јулу отворили Југоносталгичари
  • ПРОЈЕКАТ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ „СТВАРАНО У СРБИЈИ“: Право на жиг „чуваркућа” добило 75 домаћих производа
  • Следећи број Економетра излази 6. октобра 2020.
Podelite ovaj tekst: