ГОРДАНА МИЛЕТИЋ: Немачки експерти бесплатно саветују

СЕС – Cениорски експертски сервис је немачка организација која окупља око 11.000 експерата, делује у готово свим земљама света, а услуге консалтинга за компаније су бесплатне, уз минималне трошкове за боравак експерта. Србија, нажалост, недовољно користи драгоцене услуге ових стручњака којих има из свих области привреде – од аграра до индустрије и моде

Гордана Милетић

У Србији су пословни људи недовољно информисани о томе да постоји експертска организација СЕС која може да им, практично бесплатно, помогне у унапређењу пословања и то у свим гранама делатности – од пољопривреде до свих сектора индустрије. Зато Гордана Милетић, један од експерата немачке организације СЕС, наглашава у разговору за Економетар:

– Моја порука је да се људи што више пријављују СЕС-у јер могу да добију савете и помоћ за пословање фирме. Експерти који долазе код вас су искусни људи, нису у стресу, не раде за новац, не испуњавају норму. Ја сам лично препоручила неким пословним људима српских компанија да ангажују експерте СЕС-а, јер сам патриота и желим да помогнем развој привреде Србије. Али, видим да су људи изненађени да неко, практично бесплатно, жели да им помогне, наводи Гордана.

О чему је реч и каква је организација СЕС? Гордана Милетић је члан те немачке организације од пре неколико година. Она објашњава да је Cениорски експертски сервис (Senior Experten Service) – СЕС, са седиштем у Бону, основан 1983. године као пилот пројекат немачког Удружења индустријских и трговинских комора. Временом је удружење пролазило кроз трансформације, али је главни финансијер остала немачка држава. Примарно, СЕС фонд средства добија од Федералног министарства за економску кооперацију и развој и немачког Министарства за едукацију. Организација окупља око 11.000 експерата и делује у готово свим земљама света. У земљама где су ангажовани за пружање помоћи из свих области привреде, постоје домицилни репрезентанти који дочекују експерте СЕС-а.

Наша саговорница Гордана Милетић је експерт за текстил и моду, али и за образовање, јер је била предавач на Факултету лепих уметности у Београду, док је у немачкој школи у Београду предавала уметност и културу. Иначе је, после дипломирања на Београдском универзитету, школовање наставила у Немачкој, где је завршила факултет за моду и дизајн. У Немачкој је радила готово једну деценију, потом је 1984. одлучила да се врати у Србију, али је остала у сталној пословној вези са Немачком.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЗРЕЊАНИН И ТЕМИШВАР ОБНОВИЋЕ СТАРЕ ВЕЗЕ, ЗАХВАЉУЈУЋИ ПРОЈЕКТУ ЕУ: Пловидба каналом Бегеј после 60 година
  • Улaгaњeм у зaштиту живoтнe срeдинe Coca-Cola HBC Србиja улaжe у бoљу будућнoст
  • СА ЛИЦА МЕСТА: ПИСМО ИЗ ХРВАТСКЕ, СА КОРЧУЛЕ: Сезону су у јулу отворили Југоносталгичари
  • ПРОЈЕКАТ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ „СТВАРАНО У СРБИЈИ“: Право на жиг „чуваркућа” добило 75 домаћих производа
  • Следећи број Економетра излази 6. октобра 2020.
Podelite ovaj tekst: