GEORG GRASL, HENKEL SRBIJA: Smanjite birokratiju, pojednostavite poslovanje

U životu nisam potpisao toliko papira koliko sam potpisao ovde u poslednje dve godine. Zatim, infrastrukturu u Srbiji treba poboljšati. Ja dolazim iz zemlje koja ima jake zime i teško mogu da razumem da ovde imamo problem zato što je pao sneg, usred zime… Ukratko, mi kao strani investitori očekujemo da ako ukažemo na neki problem, onda on treba i da se otkloni

Georg Grasl

Kompanija Henkel Srbija uspešno posluje u Srbiji gotovo deset godina, inovirala je i usavršila nekadašnje „Merimine“ brendove, uvela nove, povećala proizvodnju i izvoz, ali bi sve moglo biti još bolje ukoliko bi se otklonile neke prepreke za poslovanje. Na primer, ako bi nestala suvišna birokratija i administriranje, ako bi kurs dinara bio bez velikih oscilacija kao što je u februaru 2012. godine, ako bi se dobrim zakonodavstvom omogućila bolja poslovna klima, ako bi putna infrastruktura bila bolja… Ukazujući na ono što treba popraviti, ali i na dobre mogućnosti razvoja biznisa u Srbiji, Georg Grasl, predsednik kompanije Henkel u Srbiji, napominje, u razgovoru za Magazin Biznis, da dolazi iz zemlje u kojoj su zime jake i da zbog toga ne može da shvati kako to da se ne može sneg očistiti u januaru i februaru i da zbog jake zime može biti problema u snabdevanju električnom energijom.

Ali, uprkos takvim i drugim otežavajućim okolnostima, Henkel Srbija ostvaruje dobre poslovne rezultate čak i u prošle tri godine, u vreme globalne ekonomske krize, i jedan je od značajnih izvoznika.

• Šta sve ide u izvoz od ovoga što proizvodite u Srbiji?

– Mi izvozimo iz obe naše fabrike – iz Kruševca i Inđije. Udeo izvoza je 30 odsto od naše ukupne proizvodnje. Izvozimo u zemlje istočnog i zapadnog Balkana a takođe i u Poljsku, Mađarsku, Ukrajinu, Austriju. To je sve moguće jer su naši proizvodi konkurentni na svetskom tržištu, uprkos carinskim troškovima koji postoje prema nekim proizvodima, i uprkos problemima u saobraćajnoj infrastrukturi. Naš izvoz je dobar i verujemo da ćemo ga ove godine i povećati, zahvaljujući investicionim planovima koje imamo za Kruševac.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: