GLOBALNI LIDER POKRENUO PIONIRSKI PROJEKAT: PepsiCo gaji kikiriki u Španiji i Portugaliji

Projekat Euronuts se pokreće uz pomoć PepsiCo Europe da bi se osiguralo sve što je potrebno u proizvodnji, pakovanju i plasmanu kikirikija. Realizacija je već počela podizanjem plantaža kikirikija na 1.400 hektara u Španiji i na 400 hektara u Portugaliji

Globalni lider u proizvodnji hrane i pića, kompanija PepsiCo objavila je nedavno da je pokrenula realizaciju projekta Euronuts koji podrazumeva početak uzgoja kikirikija u Španiji. Cilj ovog projekta je da se pomogne da PepsiCo Europe postane samodovoljan u proizvodnji, pakovanju i plasmanu kikirikija. Kompanija Pepsi-Co, koja prodaje kikiriki u Španiji pod lokalnim brendom „Matutano“, trenutno uvozi kikiriki iz Argentine i SAD-a. Plan je da se obezbedi sopstveni izvor sirovine na osnovu uzgoja na plantaži na Iberijskom poluostrvu.

Prva faza projekta je već započela setvom kikirikija na 1.800 hektara u Las Vegasu del Guadiani (u provinciji Badahos) i dodatnih 400 hektara između Kaseresa, Sevilje, Kordobe i Kadisa. Još 400 hektara je zasađeno u Portugaliji. Setva na ovih 1.800 hektara je usledila nakon dve godine uspešnih istraživanja da bi se utvrdilo da je uzgoj kikirikija moguć u ovoj oblasti.

Ignasio Hulve, agromenadžer u kompaniji PepsiCo Iberia, kaže da su uspeli da proizvedu ekskluzivne sorte u skladu sa posebnim potrebama kompanije: „Proizvodnjom kikirikija u Španiji obezbeđujemo više kontrole nad snabdevanjem i kvalitetom kikirikija koji koristimo“, objašnjava Hulve.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: