ISKOSA GLEDANO: Koliko smo mi bliže, a oni dalje

 

U Izveštaju kojim nas, kao mečku rešetom, novinari i poraženi političari plaše svakih godinu dana, Evropska komisija je zaključila da Srbija ni u proteklih godinu dana nije napredovala ka tržišnoj privredi, ali je “konsenzus o osnovama tržišne ekonomije široko očuvan, ali je potrebno da bude ojačan”.

Piše: Ruža Ćirković

Vlasništvo države u ekonomiji takođe nije smanjeno, kaže Komisija, ostalo je i dalje visoko zahvaljujući gotovo obustavljenoj privatizaciji, poništavanju privatizacionih ugovora i renacionalizaciji.

Pošto su nam neke druge stvari mnogo važnije od stvari od kojih se živi, na ove primedbe Evropska komisija svakako neće dobiti ne samo valjanog odgovora, to bi bila neoprostiva jeres koja se kažnjava već na majčici zemlji, nego ni suvislog pitanja. Izveštaj se smatra Biblijom, što iz poltronskih, što iz razloga lenjosti. Ipak, među napred navedenim opažanjima Komisije o našoj ekonomskoj slici i prilici, bez sumnje je tačno da je javnost u Srbiji, kao retko gde na svetu, pa i u Evropi, ostala pod agresivnim uticajem zagovornika neoliberalne tržišne ekonomije i da se njena nepogrešivost u Srbiji, kao još retko gde na svetu, smatra i održava kao nova dogma. U živom životu, Srbija se ostvarenju te dogme nije približila, zaključuje Komisija, ali je pravo pitanje da li se Unija kojoj je Komisija na čelu od ostvarenja te dogme udaljila? A, jeste.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: