ROBERTO BERTELI, AB ENERDŽI ITALIJA: Električna i toplotna energija – istovremeno

Tehnologija za kogeneraciju ima najveću upotrebu u industriji i poljoprivredi, ali je primenjiva i za zagrevanje čitavih stambenih blokova. U Srbiji je malo zastupljena, gotovo da i ne postoji

Roberto Berteli

Kompanija Gruppo AB, u Srbiji je početkom ove godine otvorila svoje predstavništvo AB Enerdži (Energy) Srbija sa idejom da našem tržištu direktno ponudi svoja tehnološka rešenja, kojima je već osvojila tržište Evrope. Lidersku poziciju imaju u Italiji gde pokrivaju čak 80 odsto tržišta, jer po kvalitetu i samoj tehnologiji u Evropi skoro da nemaju konkurenciju.

Reč je o tehnološkim rešenjima za kogeneraciju (CHP), tačnije postrojenjima koja su u stanju da istovremeno proizvode i električnu i toplotnu energiju, koristeći na primer biogas, koji se dobija od otpadnih sirovina organskog porekla. Ova tehnologija ima trenutno najveću upotrebu u industriji i poljoprivredi, ali je primenjiva i za zagrevanje čitavih stambenih blokova. U Srbiji je malo zastupljena, gotovo da i ne postoji.

Roberto Barteli (Bartelli), regionalni menadžer AB Enerdži Italija, kaže za Magazin Biznis da su se za otvaranje predstavništva u Srbiji odlučili zato što veruju da srpsko tržište ima veliki potencijal u mnogim industrijskim sektorima i da proizvod AB Enerdži može da pomogne kompanijama da povećaju efikasnost.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: