LES NEMETI: Kao u šahu, planirajte poteze unapred

Za uspešno povlačenje vlasnika firmi iz posla i pronalaženje strateškog partnera potrebno je najmanje devet meseci, a proces može da traje i do dve godine

Les Nemeti

Vlasnici kompanija nisu spremni za vreme kada moraju da se povuku iz firme i potcenjuju trud koji je potrebno uložiti u uspešno povlačenje iz posla. Oni moraju planski da se pripremaju za period kada dođe do njihovog povlačenja, ali treba da znaju ciljeve i predvide dinamiku odlaženja sa mesta prvog čoveka firme. Za to je neophodno uraditi strategiju i pre povlačenja početi pripreme, porazgovarati sa timom i pronaći savetnike kojima možete poveriti taj posao, rekao je Les Nemeti, stručnjak iz oblasti privatizacije i korporativnih finansija na tržištima u razvoju, na predavanju i predstavljanju svoje knjige „Promena vlasničke strukture – strategija povlačenja kompanije iz poslovanja”, 3. oktobra u Privrednoj komori Srbije (PKS). Nemeti je osnivač i izvršni direktor kompanije Juro-Feniks Fajnenšl Advajzors (Euro-Phoenix Financial Advisors), koja je specijalizovana za pomoć vlasnicima firmi srednje veličine prilikom prodaje. Predavanje su organizovali Centar za edukaciju i stručno obrazovanje i Udruženje za kreativnu industriju PKS.
Knjiga sadrži savete vlasnicima firmi koji su planirali da se povuku iz posla i kako da upravljaju tom transakcijom. Sa ciljem da doprinese promeni ponašanja vlasnika kompanija i u Srbiji, knjigu je izdala izdavačka kuća Klio (Clio). Izdavači su i organizovali konferenciju za novinare, dan pre predavanja u Komori Srbije. Les Nemeti je prilikom dolaska u Srbiju gostovao i na Beogradskoj bankarskoj akademiji, kao i na BLC univerzitetu u Banjaluci.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: