DA LI USPEŠAN BIZNISMEN MOŽE DA BUDE I USPEŠAN POLITIČAR: Menadžer predsednik

Velika je zabluda da su organizacione sposobnosti šefa nekog poslovnog sistema preporuka i garancija da će biti uspešan i u upravljanju državom

Ja sam već 25 godina biznismen, znam kako se to radi – odbrusio je početkom oktobra, u prvoj debati predsedničkih kandidata, guverner Mit Romni predsedniku Obami, tokom polemike o tome kojim merama treba pospešiti anemičan rast najveće svetske ekonomije.

“Ja više verujem čoveku koji je uspeo da zaradi četvrt milijarde dolara nego nekome ko je organizovao narodne kuhinje”, izjavio je reporteru na mitingu predsedničkog kandidata američkih konzervativaca jedan biznismen u penziji. Čovek koji je zaradio 250 miliona je, naravno, Mit Romni, dok Barak Obama zaista nikad nije primao platu ni u jednoj organizaciji koja sama zarađuje svoje pare.

Romni svoje poslovno iskustvo – bio je vlasnik i menadžer jednog investicionog fonda – ističe kao glavni razlog zašto Amerikanci na izborima 6. novembra treba da ga izaberu za svog lidera, tvrdeći da će iz Ovalnog kabineta Bele kuće podjednako efikasno upravljati poslovima nacije, kao što je vodio i svoju firmu.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: