RAMON VAJDINGER, COCA-COLA HELLENIC SRBIJA: Koka-kola sistem podstiče privredu Srbije

S obzirom na to da Koka-kola sistem u Srbiji zapošljava 1.300 radnika, dok je još 18.500 angažovano u kompanijama koje sarađuju sa nama, svesni smo uticaja koji imamo na privredu zemlje, kaže Ramon Vajdinger, generalni direktor kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija

Ramon Vajdinger

Činjenica da svaki zaposleni u našem sistemu obezbeđuje još 13 radnih mesta u Srbiji, što predstavlja 0,62 odsto ukupne radne snage, za nas je odličan pokazatelj s obzirom na važnost zapošljavanja za razvoj i podsticanje privrede, kaže Ramon Vajdinger, generalni direktor kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija.

Ovaj podatak jedan je od rezultata nedavno predstavljene studije u kojoj je prikazan doprinos poslovanja Kokakola sistema društvu i ekonomiji Srbije, kroz dodatu vrednost i stvaranje radnih mesta, što je bio povod ovog razgovora za Magazin Biznis. Istraživanje je rađeno prošle godine na zahtev Koka-kola sistema, koji u Srbiji čine kompanija Coca-Cola i Coca-Cola Hellenic, a sprovela ga je konsultantska kuća Steward Redqueen, na čelu sa Itanom Kapstajnom, renomiranim šefom katedre za političku ekonomiju na međunarodnoj poslovnoj školi INSEAD.

• Studija “Društveno-ekonomski uticaj Koka-kola sistema u Srbiji“ prvo je ovakvo istraživanje sprovedeno kod nas. Pored zapošljavanja o kojem ste govorili, koji su ostali najvažniji zaključci?

– Do sada smo mnogo uložili na tržište Srbije koje je za nas veoma značajno. Samo u poslednjih 15 godina ovde smo investirali oko 200 miliona evra. U poslednje tri godine unapredili smo proizvodni proces i objekte uloživši 30 miliona evra, dok smo prošle godine na nabavke u Srbiji investirali 70 miliona evra. Kada je u pitanju studija, hteli smo da odemo korak dalje i da pored podataka o direktnim investicijama, saznamo i konkretne činjenice u kakvoj smo interakciji sa domaćim tržištem i kako na njega indirektno utičemo našim poslovanjem.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: