MODA I BIZNIS – MODNA INDUSTRIJA NE POSUSTAJE: Brend koji je postao deo životnog stila

„Barberi“ je lako dostupan poslovnim ljudima koji nemaju previše vremena za kupovine, samim tim što je uvek isti, a uvek nov, i moguće ga je kupiti preko web portala, kao i dobiti isporuku na kućnu adresu. Procena je da u biznis segmentu ima najviše kupaca u zemljama zapadne Evrope, gde se poslovni „kod“ odevanja mora strogo poštovati

Industrija tekstila i odeće važan je deo evropske prerađivačke industrije i pripada jednoj od najvažnijih globalnih industrija u svetu. Danas, recesija nije ugrozila luksuzni i skupi „Barberi” (Burberry). Posle naglog, ali kratkog globalnog pada prodaje na nivou svih luksuznih brendova, ovo tržište se oporavilo i vratilo u punom sjaju. Stalni kupci su ponovo shvatili prednosti proizvoda visoke mode, a novi kupci, sa povećanjem ličnih prihoda, jedva su dočekali da otkriju te iste prednosti – ocenjuju poznavaoci tržišnih modnih tokova. Predviđa se da će do 2015. godine ovo luksuzno tržište porasti čak za 65 odsto u svim svojim segmentima. „Barberi“ je šesta globalno najuspešnija luksuzna modna kuća u svetu.

Generalno, u svim analizama svetskog tržišta, „Barberi“ se uvek uzima kao odličan primer uspešne ekspanzije sa prosečnom godišnjom stopom rasta od 10,9 odsto u periodu od 2006. do 2011. godine. Azija je tržište na samom vrhu ove lestvice, u centru sa Kinom i dalje ključnim faktorom u regijskoj ekspanziji. Južna Koreja i Tajvan su takođe izuzetno bitni, kao i Indija, ali u nešto manjem obimu.

Nema sumnje da „Barberi“ ovaj uspeh postiže zahvaljujući efikasnom menadžmentu, potpuno preporođenom imidžu brenda, brzoj ekspanziji i, u novije vreme, vrlo snažnom pristupu svojim klijentima kroz strategiju digitalne komunikacije.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: