„Хера“ меси бурек за Европу

Фирма породице Јевтовић из Горње Трнаве код Прокупља спeцијализовала се за производњу смрзнутог бурека и пецива. Има их у малим и великим трговинским кућама, али и у многим европским земљама

burekФабрика пекарских производа „Хера“ из Горње Трнаве код Прокупља, власништво машинског инжењера Зорана Јевтовића, који је и на функцији директора фирме, и његове супруге Весне Јевтовић, дипломираног економисте на положају финансијског менаџера, своје пословање темељи на породичној традицији која датира из 1942. када је на Баботиначкој реци изграђена воденица са једним паром камена. Породица до данас није изневерила традицију прераде житарица, па „Херу“ данас чине савремени млин капацитета двадесет тона на дан са силосима за пшеницу и погон за производњу смрзнутих пецива и бурека. Млин је саграђен 1989. године, а силос капацитета 700 тона подигнут је 2002. године. Годину дана касније изграђена је и модерна пекара на површини од 500 квадратних метара у једној етажи. Пекара има постројење за дубоко замрзавање и „шокирање“ пецива.

– Последњих десет година смо доста улагали и од млинарске делатности прешли на пекару. Нисмо хтели да будемо још једна у низу осталих пекара, па смо се определили за смрзнути програм, са жељом да нам тржиште буде цела Србија, а не само регион. Имамо двадесетак запослених, од којих су 60 посто жене. У руководству, финансијама и маркетингу су људи са високом школском спремом, а у производњи раде стручно оспособљени кадрови. Примењујемо стандарде ИСО 22000 и ХАСАП, а добили смо и ветеринарско решење о извозу у земље Европске уније, па несметано извозимо 40 посто укупне производње која износи 20 тона месечно. Међутим, није толико битна количина, колико је важно то што не извозимо сировине, већ готов производ, каже за Економетар Весна Јевтовић.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: