За кредитирање бизниса 12 милијарди динара

Српски предузетници ће из Фонда за развој добити 12 милијарди динара, а у неразвијена подручја ће отићи још 4,5 милијарди. Овим новцем требало би да се омогући бржи развој привреде и подстакне равномернији регионални развој Србије. Камате су ове године ниже него прошле, продужава се грејс период и период отплате кредита

za-kreditiranje-biznisaПријем захтева за одобрење кредита код Фонда за развој управо је започео 1. марта, пошто је усвојен нови Програм Фонда за ову годину. Из Фонда ће ка привреди бити усмерено 12 милијарди динара, а ка неразвијеним подручјима додатних 4,5 милијарди. Овим новцем требало и да се омогући бржи развој привреде и да се подстакне равномернији регионални развој Србије – истиче Слађана Бацковић, директорка републичког Фонда за развој, у разговору за Економетар.

Она подсећа да кредити за рефинансирање представљају новину у овој години. За те кредите, као и за дугорочне инвестиционе кредите и за кредите за обртна средства, планирано је девет милијарди и 345,5 милиона динара. За краткорочно кредитирање привреде издвојено је милијарду динара. За кредитирање предузетника предвиђено је 800 милиона динара, а за старт ап кредите 623,5 милиона динара. Фонд одобрава и кредите за подстицај женског предузетништва за које ће бити издвојено 50 милиона, док је за кредитирање старих и уметничких заната планирано чак око 700 милиона динара.

Фонд одобрава кредите са каматним стопама које су најповољније на тржишту, а ове године услови ће бити још повољнији него у 2012. Пријем захтева ће трајати све док се средства не расподеле. Камате су ове године ниже него прошле, продужава се грејс период и период отплате кредита, а клијентима који не могу уредно да отплаћују зајам Фонд одобрава репрограм кредита. У Фонду за развој очекују велико интересовање, посебно за кредитима за рефинансирање, јер ће услови бити знатно повољнији него у банкама. Позитивно пословање привредних субјеката у претходна два обрачунска периода предуслов је за конкурисање за кредит, изузев код почетника.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: