ТУРИСТИЧКИ ПРОИЗВОД: Атракције земаља Балкана

Заједничка туристичка понуда била би брендирана, уз подршку фондова ЕУ, а детаље су размотрили представници привредних комора на округлом столу „Југоисточни регион – европски корак“, који је организовала Привредна комора Србије

jadranТуристички посленици земаља региона, Србије, Републике Српске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније и Хрватске, направиће јединствени туристички производ, заснован на посебностима сваке од земаља, атрактиван да привуче посетиоце из читавог света. Привредне коморе земаља региона први пут су заједнички наступиле на сајму и то је први корак ка стварању и реализацији туристичког програма према трећим тржиштима, рекла је секретарка Удружења за туризам и угоститељство Привредне коморе Србије Драгана Шабић. Постоји заједничка жеља да се споје туристичке атракције земаља Балкана у јединствени производ, јер је то најбољи начин да се привуку туристи из западне Европе, Русије и Далеког истока, који би задовољио њихово интересовање.
Туристичку сезону у Србији протекле године карактерише два милиона долазака домаћих и страних туриста, што је више за 0,5 одсто у односу на 2011. Реализовано је око 6,3 милиона ноћења, што представља благи пад од 2,4 одсто. Забрињава пад у области домаћег туризма, али са друге стране, радује повећање броја долазака и ноћења страних туриста, за око шест, односно девет одсто у односу на претходну годину. Највећи пораст броја ноћења регистрован је код туриста са Исланда, затим из Кине, Јапана и Норвешке. Укупан доходак од туризма у 2012. години износио је око 700 милиона евра.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: