ПРЕДУЗЕЋЕ АГРОПРОМ: Јабукама освајају руско тржиште

Миленко Вечић фирму је основао још 1993. године и, осим неколико година мировања у пословању, од тада са супругом и двоје деце води фирму чије руковођење преузима син Владимир

jabukama-osvajuКанцеларије, улазни ходници, магацини, па и гајбице поређане у висину испред магацина у „Агропрому“ миришу на јабуке. Свеж мирис зрелог плода одаје и најважнију карактеристику у личној карти ове породичне фирме – готово две деценије баве се извозом и увозом воћа и поврћа, али већина послова склапа се управо због јабука.

На челу фирме су отац и син Миленко и Владимир Вечић. У сектору финансија ради супруга и мајка Весна, а најмлађа ћерка Јована је задужена за контакте се продавцима. Најстарија Јелена, након школовања остала је у САД као менаџер хотела у Мајамију. Фирму је основао отац Миленко 1993. године. С обзиром на то да је од краја седамдесетих био везан за воћарство и трговину воћем и преласком у приватне воде наставља да се бави увозом и извозом воћа. Крајем деведесетих, једно време фирма „Агропром“ замрзава своју делатност због тешких услова за спољну трговину, да би почетком двехиљадитих породица Вечић поново формирала „Агропром ком“ као наставак своје прве фирме.

– Септембра 1999. отишао сам у Америку, на Калвер војну академију у Индијани, а након тога завршио сам Елмира колеџ у Елмири, држава Њујорк, и стекао дипломе за менаџмент и маркетинг. Почео сам већ да радим у ХСБЦ банци када ме је отац позвао да дођем да му помогнем око финансијске конструкције за хладњачу. Дошао сам, и 2006. и 2007. године протекле су у повременим доласцима за Србију и онда одласцима за Америку. Једна инвестиција у „Агропрому“ повукла је другу, и ја сам остајао све дуже. На крају, супруга Вероника и син Александар дошли су заједно са мном. Превагнула је одлука да смо довољно млади да можемо да покушамо да овде наставимо у породичној фирми и пробамо да створимо још нешто, прича за Економетар Владимир Вечић који је преузео руковођење породичним предузећем.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: