ДР ЉУБОМИР МАЏАР: Политика против економске рачунице

Ако се не буду решавали проблеми о којима говори Фискални савет, лако се може догодити да не можемо да сервисирамо спољни дуг па ћемо морати да изнудимо неки репрограм. То ће погодити извоз и стране директне инвестиције

Ljubomir Madžar

Ljubomir Madžar

Политичка аритметика се у Србији готово стално супротставља економским рачуницама. Оно што ја називам политичком аритметиком су краткорочни популистички потези којима су склони политичари јер се допадају бирачком телу, иако управо за грађане они нису добри на дужи рок. Супротно од тога, економска рачуница казује шта треба урадити са становишта одрживог привредног развоја на дужи рок. Ево рецимо, сад се најављује да би ДС и СПС, уколико се договоре о формирању нове владе, настојали да избегну замрзавање пензија и плата у јавном сектору. Ту су се и посебно експонирали социјалисти као некакви душебрижници или заштитници најугроженијих слојева. Питање је за кога се боре. За грађане се на прави начин бори Фискални савет који је озбиљно проучио заоштрен проблем јавног дуга и предложио мере којима ће се на средњи рок консолидовати јавне финансије.
Овако је др Љубомир Маџар, професор економије и сарадник Алфа универзитета, одговорио на питање Економетра како коментарише најаве неких политичара да плате и пензије не треба замрзавати иако је то једна од централних мера у пакету консолидације јавних финансија, који предлаже Фискални савет.

• Много је проблема које нова влада треба да решава јер је наслеђено стање веома тешко и у реалном и у финансијском сектору. Шта би морали да буду приоритети и зашто?

– То је крупно питање. Али, ако треба издвојити неке важније кораке то би најпре био престанак државе да се меша у све и свашта и тако само одмаже привреди. Затим, пошто је држава данас један од највећих дужника, јер је у оптицају процена о њеном дугу од око милијарду евра, време је да се то промени. Држава мора почети да подмирује своје обавезе како би уопште могла да одржава финансијски ред у земљи и да штити уговоре. Такође, треба изменити садашње ригидно радно законодавство и престати са халабуком против тајкуна. Знам да многи подржавају борбу против тајкуна јер сматрају да су нас покрали и да би без њих потекли мед и млеко. Ја мислим другачије.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: